Datum objave: 25. Listopad 2011

Zahvalnice za 166 dobrovoljnih darivatelja krvi

Dora Žganjer
Dora Žganjer

U Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan darivatelja krvi. Tim povodom su danas u Gradskoj vijećnici nagrađeni dobrovoljni darivatelji krvi koji su sudjelovali u najvećem broju akcija darivanja. Zahvalnice je podijelila kninska gradonačelnica Josipa Rimac, ujedno i ravnateljica Crvenog križa Šibensko-kninske županije, impresivna je brojka od 165 zahvalnica podijeljenih dobrotvorima iz cijele Šibensko-kninske županije, među kojim su jednako zastupljeni muškarci i žene. Hrvatski crveni križ zahvalnicu je posthumno dodijelio doktoru Marijanu Periši, a apsolutni rekorder u učestalosti darivanja krvi je Vodičanin Jere Latin Srdarević, koji se danas nije pojavio na dodjeli zahvalnica, a krv je dao nevjerojatnih 75 puta.
Mladen Celić dobrovoljni darivatelj krvi iz kluba Jadranske banke 50 puta je darovao krv što ga čini jednim od rekordera u Šibensko-kninskoj županiji.
„Prvi put sam sudjelovao u akciji darivanja krvi 1980. godine kao vojnik u tadašnjoj JNA. Nakon željezničke nesreće kod kolodvora Stalać bilo je mnogo unesrećenih pa sam odlučio pomoći. Od tad krv dajem tri puta godišnje, svaka četiri mjeseca, tako smo se dogovorili mi iz kluba darivatelja Jadranske banke. Pokreće me osjećaj da je ono što je izišlo iz mene pomoglo nekom nepoznatom. Čovjek je bogat onoliko koliko može dati“, kaže gospodin Celić kojeg nikad nije zanimalo kome je njegova krv otišla i eventualno spasila život. Na darivanje krvi potiče i članova svoje obitelji, prijatelje i poznanike.
Ispred Grada Šibenika darivatelje je pozdravila pročelnica za društvene djelatnosti Živana Podrug i zahvalila im na njihovoj plemenitosti u darivanju toga lijeka kojeg jedino može proizvesti čovjek , a koji je toliko potreban bolesnima i unesrećenima.
U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi zahvaljujući kojima je lani prikupljeno oko 160.000 doza - krv daje 3,8% stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika. Ipak, trebali bi težiti još boljim rezultatima (prosjek darivatelja krvi zapadnoeuropskih zemalja je više od 5% stanovništva).

Iz kategorije: Vijesti