Datum objave: 29. Kolovoz 2011

U srednje škole u županiji upisano 1285 učenika

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Ovogodišnjoj generaciji „osmaša“ za upis u srednje škole u novoj školskoj godini ponuđeno je ukupno 1413 mjesta u 12 srednjih škola Šibensko-kninske županije. Nakon održanog jesenskog upisnog roka u srednje škole u Šibensko-kninskoj županiji upisano je ukupno 1285 učenika.
U gimnazije je upisano ukupno 255 učenika, u umjetničke/glazbene škole njih 18, dok će petogodišnji program obrazovanja (po novom zakonu to su medicinske sestre i medicinski tehničari) pohađati 56 učenika. Četverogodišnji program upisalo je 609 novih srednjoškolaca, a trogodišnje programe njih 329. Po posebnom i prilagođenom programu u srednju će školu pohađati 18 đaka. 
Na jesenskom upisnom roku raspisanom od 22. do 25. kolovoza u županijskim srednjim školama bilo je ponuđeno 119 slobodnih mjesta, uglavnom u obrtničkim i strukovnim zanimanjima. Nakon zadnjeg upisnog roka ništa značajno se nije promijenilo, a nepopularna zanimanja su i dalje tokar, bravar, vrtlar i stolar.

Pomama za frizerima

Industrijsko-obrtnička škola u Šibeniku tražila je 40 učenika i to za zanimanja  elektroničar-mehaničar, vodoinstalater, tokar, elektroinstalater, elektromehaničar, autoelektričar i bravar. Nakon jesenskog roka ostalo je 28 neupisanih učenika, od toga ni desetu godinu za redom nije upisan niti jedan tokar.

U Srednjoj strukovnoj školi u Šibenik u također se nije pojavio niti jedan budući vrtlar ni graditelj drvenih brodova, dok će u školske klupe 12. rujna sjesti tek jedan učenik koji se školuje za zanimanje stolar. Zanimljiv je iznimno velik interes za zanimanjem frizera, od 18 slobodnih mjesta, prijavilo se čak 45 učenika, a na kraju ih je upisano 26.

Kninjani ne žele u gimnaziju

Za jesenski upisni rok drniška Srednja škola Ivana Meštrovića učenicima je ponudila 13 slobodnih mjesta za zanimanja elektrotehničar, poljoprivredni gospodarstvenik i bravar. Ta mjesta su ostala nepopunjena i nakon zadnjeg upisnog roka.
Inače vrlo traženi gimnazijski programi ove godine su manje popularni u Kninu gdje je ostalo upražnjeno četiri mjesta u jezičnoj gimnaziji. Ni trgovci nisu što su nekad bili, tri mjesta za zanimanje prodavač ostala su nepopunjena.
U Kninskoj srednjoj strukovnoj školi slična je situacija kao u Šibeniku, od 182 slobodna mjesta upisana su tek 122 učenika. Od 12 ponuđenih mjesta, nije se javio niti jedan monter suhe gradnje a upisana su dva krojača i čak jedan tokar.   

Iz kategorije: Vijesti