Sidebar Menu

Datum objave: 17. Veljača 2011

Caritas: Akcija pomoći siromašnim obiteljima

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenski Caritas pokrenuo je program „pet za jedan“u sklopu kojeg će pet obitelji mjesečno donirati po 100 kuna za pomoć jednoj siromašnoj obitelji.Time će, uz relativno male izdatke za svaku od pet obitelji, jedna socijalno ugrožena obitelj dobiti skromnu, ali neophodnu svotu novca dovoljnu za plaćanje režija ili barem pokrivanja najosnovnijih životnih potreba. Kako nam je rekao Miljenko Jukić, zamjenik ravnatelja Biskupijskog Caritasa Šibenik, ustanove koja je zadužena za pronalazak obitelji „donatora“, dobronamjernici se već javljaju, ali obitelji kojima ovakva pomoć treba, nažalost, ne nedostaje.„Koliko god donatorskih obitelji da se javi, opet ih nema dovoljno za ispunjavanje potreba onih kojima ovakva financijska pomoć treba. Zasad je zamišljeno da „kumstvo“ traje godinu dana, zasad smo oprezni i idemo na „samo“ 500 kuna jer je vrlo teško naći više od pet obitelji koje će izdvajati i po 100 kuna mjesečno“, govori Jukić koji smatra da je glavni cilj cijelog programa animirati Šibenčane i pokazati da davanje potrebitima u konačnici pruža bolji osjećaj od primanja.Ciljane skupine su obitelji nižeg imovinskog stanja uz naglasak na obitelji s velikim brojem djece, samohrani roditelji, obitelji čiji članovi imaju neku vrstu hendikepa ili zdravstvenih problema...

„Pet za jedan“ nastavak je programa kumstava koji traje od 1993. godine sa njemačkim i talijanskim gradovima -prijateljima. Biskupije europskih gradova pronalazile su donatore koji su financijski pomagali šibenske obitelji a tijekom godina ostvareno je preko 1000 kumstava. No, broj je počeo opadati nakon Domovinskog rata a ove godine su Nijemci najavili da se u lipnju program ukida, jer Hrvatska više ne spada u kategoriju ugroženih zemalja kojima treba ovakva vrsta pomoći.U Pučkoj kuhinji Caritasa šibenske Biskupije svakodnevno se hrani oko 200 osoba, a isto toliko paketa s osnovnim živežnim namirnicama se mjesečno podijeli najugroženijima. Osim hranom i odjećom, Caritas opskrbljuje i 30-ak siromašnih obitelji sa neophodnim lijekovima i plaćanjem mjesećnih rata za režije.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam