Datum objave: 19. Travanj 2024

ISTRAŽIVANJE VELEUČILIŠTA U ŠIBENIKU: Zadovoljstvo posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“ potvrđuje dobro upravljanje Parkom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park i zadovoljstvo ponudom u svim elementima. Pokazali su to rezultati istraživanja „Struktura i stavovi posjetitelja Nacionalnog parka 'Krka'“ koje je za JU „NP Krka“ provelo Veleučilište u Šibeniku u okviru suradnje dvaju ustanova.
-Ovo istraživanje, kao i prethodna, izuzetno nam je važno, jer služi planiranju marketinških aktivnosti i razvoju sustava posjećivanja Nacionalnog parka, stoga zahvaljujemo svim našim posjetiteljima koji su ispunili anketne upitnike. Pokazalo se da su to uistinu zaljubljenici u prirodu jer kao glavni razlog dolaska u Park navode upravo boravak i uživanje u prirodi, a gotovo osamdeset posto njih ocijenilo je proučavanje flore i faune i učenje o kulturno-povijesnoj baštini kao izrazito važan motiv dolaska, i to je ono što nas iznimno veseli i potvrđuje dobar smjer upravljanja, - kazala je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica i dodala:-Bilježimo i porast zadovoljstva ponudom Parka u odnosu na 2019. u svim analiziranim elementima. To se, prije svega, odnosi na stručnost i ljubaznost naših djelatnika, što je ocijenjeno najvišim ocjenama, potvrdivši još jednom izvrsnost većine zaposlenika naše ustanove.
Rezultati istraživanja temelje se na analizi podataka iz 2314 anketnih upitnika koje su ispunili ispunili domaći i inozemni posjetitelji koji su Nacionalni park „Krka“ posjetili u razdoblju od kolovoza do listopada 2023. godine.
-Ovo istraživanje samo je dio uspješne dugogodišnje raznovrsne suradnje naših dviju ustanova. Vesele nas odlični rezultati samog istraživanja, koji doprinose razvoju posjetiteljske ponude i unapređenju upravljanja, što znači da će koristiti i našim studentima koji rade, obavljaju stručnu praksu ili volontiraju u NP 'Krka', gdje imaju priliku razvijati svoje vještine i učiti od izvrsnih“, istaknuo je dekan Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ljubo Runjić.

U upravljanju zaštićenim područjem potrebni su neprekidno praćenje i evaluacija postojećih sadržaja, uz konstantni napor u zadržavanju dosegnutih standarda i postavljanju novih razvojnih ciljeva. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provodi redovita anketna ispitivanja među posjetiteljima NP „Krka“ na raznim lokalitetima u Parku. Anketno istraživanje dio je upravljačke strategije u vidu dugoročnog uspostavljanja smjernica razvoja, s posebnim naglaskom na potrebe i ponašanje posjetitelja u zaštićenom području.

Iz kategorije: Vijesti