Datum objave: 09. Travanj 2024

Iskra brodogradilište Šibenik dobilo posao popravka i održavanja broda Tijat do njegove obnove, uskoro "seli" na njihov navoz

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Iskra brodogradilište 1 Šibenik dobilo je na transparentnom javnom natječaju posao popravka i održavanja broda Tijat u vlasništvu Šibensko – kninske županije pa ni župan dr.sc. Marko Jelić ni predsjednik Uprave RBŠ -a dr.sc. Roko Vuletić nisu krili zadovoljstvo zbog te činjenica da  ta priča oko vraćanja u život najvoljenijeg broda na svijetu ostaje u Šibeniku. 

Danas su u zgradi županije potpisali Ugovor o uslugama popravka i održavanja broda Tijat vrijedan s PDV -o, 47 891,83 eura. Djelatnici Iskre brodogradilišta će za nekoliko dana organizirati teglenje Tijata sa šibenske rive u to brodogradilište, a čim se isprazni jedan o navoza,a sada su prepuni posla, počet će radove na njemu koji bi trebali biti završeni za dva mjeseca. 
„Sretan samo što nakon više od šest mjeseci, koliko je prošlo, otkako smo kupili Tijat od Jadrolinije krećemo u to prvu fazu, nužnu za njegovu obnovu kao i to što je ovaj posao dobila jedna od glavnih gospodarskih perjanica u Šibeniku. Novac je osigurala županija, uglavnom iz donacija. Uplatit će ih, jer su ih predvidjeli u svom proračunu, Grad Vodice, Općina Tribunj, Grad Skradina i Općina Tisno. Novac će donirati i Turistička zajednica Šibensko – kninske županije jer obnovljeni Tijat vidi kao turistički resurs. On bi trebao prevoziti posjetitelje u Posjetiteljske centre u kanalu svetog Ante, na Zlarinu i Prviću, au perspektivi i na otok magaraca kod Tribunja i na spomen područje Domovinskog rata na Žirju. Istodobno će se koristiti i kao brod za edukaciju studenata Sveučilišta u Splitu i učenika šibenske Prometne škole. Ova prva faza je bitna kako bismo ustanovili u kakvom se stanju Tijat nalazi i to će biti podloga za izradu dokumentacije za njegovu obnovu za što nam je osiguran europski novac iz Fonda za razvoj otoka , oko 1, 2 milijuna eura. Uz to će Županija osigurati 200 000 eura i to bi trebalo biti dovoljno da brod funkcionira”, kazao je župan Jelić. 
Po riječima Roka Vuletića djelatnici Iskra brodogradilišta dobro poznaju Tijat jer su ga  održavali dok je bio u sklopu Jadrolinije. 
„Kada je krenula priča s obnovom Tijata novinari su me pitali vidi li Iskra brodogradilište tu svoju šansu i spremno sam odgovorio da itekako vidimo jer to je naš core business, a i drago nam je da brod koji se obnavlja radi zaštite šibenske pomorske baštine  ostane u Šibeniku i na obnovi. Mi smo ovaj posao dobili transparentno, na javnom natječaj. Željeli bismo sudjelovati i u obnovi Tijata, ali naravno da taj posao namjeravamo dobiti samo u tržišnoj utakmici. Tako smo dobili i posao gradnje SAR brodova i pobijedili jedno vrlo renomirano talijansko brodogradilište.Dobro je kada novac koji se dobije od Europske unije bude utrošen upravo na području za koje je dodijeljen i da naše gospodarstvo ima korist od toga”, istaknuo je Vuletić.
Tijat sada nema status broda nego plovnog objekta tako da u Iskra brodogradilište može biti samo otegljen. Prema planu on bi u drugoj fazi treba dobiti suvremenu opremu,a zadržat će se, ali ne restaurirati njegov unutrašnji i vanjski izgled.
„Mi smo u ovaj projekt ušli radi privrženosti naših otočana ovom brodu i njihovoj pripadnosti toj tradiciji i ta će priča biti i najveća vrijednost obnovljenog Tijata”, zaključio je župan Jelić. Otkrio je i da će tim brodom kada bude obnovljen gospodariti JU Priroda, a ako bude sreće mogao bi zaploviti dogodine, na 70. godišnjicu svoje prve plovidbe. 
Iz kategorije: Vijesti