Datum objave: 08. Travanj 2024

Predsjednik Milanović posjetio Regionalni centar kompetencija u Šibeniku Ars Mechanica

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa suradnicima posjetio je danas Industrijsko-obrtničku školu Šibenik i „Regionalni centra kompetentnosti ARS MECHANICA“ koji se upravo oprema na uređenom prostoru nekadašnjeg pothodnika. Domaćini su mu bili čelnici te škole i Šibensko - kninske županije, a nazočni u bili i kandidati s liste SDP -a i partnera u 9. izbornoj jedinici te bivši saborski zastupnik i sada kandidat Socijaldemokrata na predstojećim parlamentarnim izborima Franko Vidović.

Šibensko - kninski župan Marko Jelić je objasnio kako taj posjet nije dogovoren preko noći nego još prije godinu dana kada je predsjednik Milanović boravio u Šibeniku i kada je izrazio želju da se upoznao s nekim značajnim projektom u Županiji.
"Regionalni centar ARS mehanika je sigurno najznačjini županijski projekt u obrazovanju", kazao je župan Jelić, zahvalivši i svom prethodniku Goranu Pauku za čijeg je mandata taj projekt pokrenut.
"Ovaj projekt je veoma važan za Šibensko - kninsku županiju koja je najindustrijaliziranije područje na Jadran", dodao je župan Jelić.

Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko - obrtničke škole istaknuo je kao su posljednjih sedam godina napravili snažan zaokret u privlačenju učenika u smjerove koje imaju pa je broj učenika, dok u većini škola stagnira ili otpada, u tom razdoblju povećan za čak 25 posto.

Taj se centar izgradio i oprema se europskim novcem, a namijenjen je stjecanju modernog obrazovanja i vještina učenika, usavršavanju nastavnika i njihovih mentora ali i cjeloživotnom obrazovanju odraslih kada je riječ o kompetencijama u strojarstvu. Kako je istaknula nastavnica Mirjana Škugor, voditeljica tog projekta,   u suradnji s tvrtkama obrazovat će se profili zanatlija koji njima trebaju i usklađivati s županijskim programom srednjoškolskog obrazovanja. U toku je nabava suvremene opreme s područja strojarstva od one za zavarivanje, do brodostrojarstva, vodoinstalaterstva i sl. Taj će centa biti i dobra platforma za međunarodnu suradnju u obrazovanju učenika tog profila.
Nakon prezentacije projekta predsjednik Milanović je obišao prostor Centra kompetencija ARS Mechanica koji je preobrazio nekad neugledni i zapušteni prostor bivšeg šibenskom pothodnika koji su zvali "zatrpane".

Nakon obilaska tog centra predsjednik Milanović dao je izjave novinarima, a većina pitanja odnosila se na nacionalne teme i predizborna prepucavanja, a o današnjem posjetu Industrisjko - obrtničkoj školi je rekao:

"Slične škole u Zagrebu izgledaju otužno, kao olupine. Prije nekoliko dana sam biciklom prošao pokraj škole, u svom kvartu u kojem sam odrastao, ona je građena 60-tih. Znamo da nije sve u izgledu, a ova ovdje danas izgleda privlačno premda to nije presudno, ali može biti jako važno. Vidi se da škola izrasta i da se transformira te kako privlači učenike, a to su uglavnom dečki iz okolnih naselja, manje iz Šibenika. Njima će kada počnu raditi biti dobro, jer će imati dovoljno visoke prihode da ne moraju gledati na svaki račun u trgovini kada divljaju cijene hrane, kako divljaju kod nas".

FOTO: Danijel Ferić

 

Iz kategorije: Vijesti