Datum objave: 09. Ožujak 2024

GOTOVO CIJELA VLADA NA PROSLAVI 34. ROĐENDANA HDZ - a u ŠIBENIKU:Posebno zapažen emotivni govor utemeljitelja HDZ -a Joška Odaka

Diana Ferić
Diana Ferić
Svečanošću koja je održana danas u zgradi šibenskog kazališta obilježena je 34. godišnjica osnivanja HDZ -a na šibenskom području, u nazočnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i gotovo cijele hrvatske vlade, državnih dužnosnika, saborskih i zastupnika u Europskom parlamentu, vodećih ljudi susjednih županije, utemeljitelja HDZ -a na šibenskom području te brojnih građana.
 
Premijera i predsjednika HDZ -a Andrej Plenković, koji je na skup kasnio više od sat vremena, dočekali su   u punom  kazalištu s pjesmom  „Živjela Hrvatska” koju su za zastavicama u rukama građani uglas pjevali što je izazvalo emocionalni zanos. Inače, na ulazu u Kazalište čekali su ga i s njim se pozdravili viski dužnosnici lokalnog HDZ -a te Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke i gorljivi pobornik politike Andreja Plenkovića te njegov stranački kolega Nenad Samardžija.
 
Prvi je i to u ime  Udruge utemeljitelja  HDZ -a „Dr. Franji Tuđman” govorio Joško Odak i to, kako su kazali, iz srca i duše i na kraju dobio gromoglasan pljesak. Podsjetio je kako su ljudi  Šibeniku s posebnom emocijom reagirali prije 34. godine na govore Franje Tuđmana i Šime Đodana, a onda se obratio premijeru Plenkoviću”.
„ Pokazali ste nama južnjacima koji smo često na odluke pokojnog predsjednika znali reagirat na prvu što znači mudro se u politici ponašati, čekati i pregovarati i biti strpljiv”.
Podsjetio ne ja brojne hrvatske branitelje koji su poveli ljude u rat za Hrvatsku od, kako je kazao, Paića i Višnjića do pokojnog Bože Markovića dodavši da su njihovi životu utkanu u temelje hrvatske države. Zahvalio je premijeru što „podržava hrvatsko gospodarstvo, najugroženije skupine građana, Ukrajinu i Izrael”. Na kraju ga je pozvao da u sljedećem mandatu omogući gradnju nove bolnice u Šibeniku i ceste Knin- Drniš- Šibenik zaključivši da su utemeljitelji najstabilnije glasačko tijelo HDZ. Bio je ispraćen gromoglasnim pljeskom. 
Potom su skup, kao domaćini pozdravili Paško Rakić, predsjednik GO HDZ -a i Željko Burić, predsjednik ŽO HDZ -a. 
 
Paško Rakić se sjetio osnivanja HDZ -a u Šibeniku kada je imao svega 9 godina i zanosa koji su osjetili brojni građani. Istaknuo je kako je HDZ najstabilnija i najuspješnija politička stranaka u Šibeniku koja ima vlast  govor svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima te su spremni a sve izbore u ovoj superizbornoj godini. „Na nama je opravdati povjerenje građana Šibenika koje smo dobili na prošlim izborima i vratiti povjerenje žitelja Šibensko – kninske županije. Oporba je glasna i puna mržnje, a kako to izgleda kada takve koalicije dođu na vlast najbolje pokazuje stanje u Šibensko – kninskoj županiji u kojoj nisu ništa napravili već su pokazali da su nesposobni i u međusobnom sukobu”, istaknuo je. 
 
Željko Burić koji inače uglavnom govorio o lokalnim projektima ovog se puta u većem dijelu izlaganja fokusirao na nacionalne gospodarske teme i uspjehe HDZ -a koji je, kazao je, doveo do toga da je Hrvatska u Europi superšampion u Europi po gospodarskom rastu te je uspjela u kreditnom rejtingu preskočit nekoliko stepenica.  „Bili smo u smeću za vrijeme vlade Zorana Milanovića, a sada nam se nude na izborima slična kombinacija stranaka.  Hrvatska je ušla u Europu u Schengenskoj znači slobodu kretanja. Spočitava nam se iseljavanje građana, ali to nije iseljavanje to je slobodno kretanje stanovništva kroz što su prije prolazile primjerice i Poljska i Češka. No naša se djeca već vraćaju i iz Irske, Njemačke SAD -a”, ustvrdio je Burić. Spomenuo je i kako aktualna vlast u Županiji koju je HDZ prije tri godine izgubio nije iznjedrila niti jedan  novi projekt osim što je dovršila neke HDZ -ove.”Politiku HDZ -a , a kako to kaže naš predsjednik, možemo sažeti na 4D – demografiju, digitalizaciju, decentralizaciju i dekarbonizaciju”, istaknuo je Burić oduzimajući premijeru neke teme u njegovom govoru.
Premijer Plenković je najavio pobjedu u 9. izbornoj jedinici i u cijeloj Hrvatskoj.
 
„Oporba nas naziva da smo korumpirani izdajnici. Ja takve u ovoj dvorani ne vidim. Odlučno smo stali uz hrvatske radnike, hrvatske poduzetnike i hrvatsku obitelj. Stvorili smo obrambeno sposobnu i jaku Hrvatsku, sigurno Hrvatsku u kontekstu dva potresa pandemije”, kazao je Plenković ponavljajući već poznate teze o tome da bi građani, da nije njih, plaćali duplo skuplju struju, naftu, benzin. „Idemo na izbore s vrećom postignuća uvjereni da smo ih stvorili koje okupljaju građane. Budući  da je Željko govorio o puno toga ja ću samo spomenuti naša ulaganja u obrazovanje, u vrtiće i osnovne škole kako bi sva djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni”, dodao je i obećao da će u njegovom novom mandatu Šibenik dobiti novu bolnicu i cestu Šibenik – Drniš – Knin. Na skupu su govrili i ministri Ivan Malenica koji je podsjetio na brojne reforme te Tomo Medved koji je govorio o hrvatskim braniteljima i podsjetio da je u Šibeniku otvoren prvi Veteranski centar.

Prije Šibenika premijer Plenković i njegovi suradnici sudjelovali su na proslavi 25 godina djelovanja  Zajednice žena HDZ Katarina Zrinska u Gradu Vodice. U glazbenom dijelu programa u šibenskom kazalištu nastupio je Đani Stipaničev koji je, uz ostalo, izveo hrvatsku himnu, Šibensku baladu  i  Moju zemlju.

Iz kategorije: Vijesti