Datum objave: 15. Veljača 2024

BRAVO / Šibečnanin Ivica Tucak doveo hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju u finale Svjetskog prvenstva u Dohi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska vaterpolska reprezentacija, u napetoj utakmici u Dohi, pobijedila je petercima Francusku u polufinalu Svjetskog prvenstva. Nakon rezultata 11:11, petercima su došli do rezultata 17:16 za Hrvatsku.

Glavni cilj, odnosno plasman na Olimpijske igre su već izborili.

Barakude su danas odlično igrale obranu, a važnu je upisao Marko Bijač. Imali smo igrača manje, a ovom, četvrtom obranom nije dao Francuzima priliku da izjednače. Marinić Kragić i Fatović nisu dali da igra padne, Bijač nastavlja odličnu obranu i na pola utakmice rezultat je bio 6:5. Do kraja treće četvrtine i Žuvela zabija gol – držimo prednost od tri gola, ali ne dugo, vraćaju nam Bouet i Khasz.

Dramatična situacija pred kraj utakmice, Francuska je dva puta u jednom napadu imala igrača više i Bouet zabija za rezultat 10:10. Fatović zatim spašava situaciju i Hrvatska je ponovno u vodstvu 52 sekunde prije kraja. Nevjerojatno, nakon toga 16 sekundi prije kraja za Francusku izjednačava Khasz – rezultat 11:11.

I tijekom peteraca nastavila se napeta situacija sve do Anićeve obrane Khaszova šuta – Hrvatska ide u finale! U subotu od 15 i 30 igramo protiv Italije.

Inače, Francuska je imala domaću pomoć. Naime, trener VK Jug Adriatic osiguranja Vjekoslav Kobešćak pomoćnik je izbornika Francuske koja je na ovom prvenstvu ostvarila povijesni uspjeh izbacivši u četvrtfinalu Mađare, aktualne svjetske prvake. Za broncu Francuzi će igrati protiv Španjolske.

"Mislim da bi bilo nezasluženo da smo izgubili, vodili smo od početka do kraja. Pali smo na kraju, ali to je normalno, šestorica su me tražila zamjenu na kraju, mrtvi su. Izvukli smo zadnji atom snage, još jedno veliko finale u nizu. Ovo je fantastičan rezultat za hrvatski vaterpolo. Ušli smo s +3 u zadnju četvrtinu, ali onda su se vratili u igru. Na kraju, ipak samo zaslužili, čestitike momcima. Velik rezultat za hrvatski vaterpolo, moje treće finale SP-a, rekao je Tucak u izjavi za HRT.

Inače, hrvatskoj će ovo biti četvrti nastup u finalima svjetskih prvenstava. U Melbourneu 2007. godine i u Budimpešti deset godina kasnije hrvatska je pobijedila. Jedini poraz upisali smo u ruskom Kazanu 2015. godine. Sada smo u finalu nakon što je Mate Anić obranio peterac Francuzima u šestoj seriji raspucavanja.

HRVATSKA – FRANCUSKA 17:16

HRVATSKA: Bijač, Burić 1+1, Fatović 3+1, Lončar, Lazić 1, Biljaka 1, Vukičević 0+1, Žuvela 1+1, Marinić Kragić 2+2, Krapić, Harkov 2, Kržić, Anić
Izbornik: Ivica Tucak

FRANCUSKA: Dubois, Saudadier, Crousillat, Bouet 3+1, Khasz 2+1, Vernoux 2+1, Marion-Vernoux 2+1, Bjorch 1, Bodegas 0+1, Vanpeperstraete, De Nardi, Nardon 1, Fontani
Izbornik: Florian Bruzzo

Iz kategorije: Vijesti