Datum objave: 13. Veljača 2024

IN MEMORIAM / Umro je Petar Luković, doajen rock kulture i jedan od značajnijih glazbenih novinara na području bivše Jugoslavije, a nakon njenog raspada kritičar režima u Beogradu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je Petar Luković, doajen rock kulture i jedan od značajnijih glazbenih novinara na području bivše Jugoslavije, a nakon njenog raspada kritičar režima u Beogradu. Preminuo je u 74. godini nakon duge i teške bolesti koju nije uspio pobijediti. S Draženom Vrdoljakom i Antom Batinovićem stvarao je prostor za procvat i afirmaciju rock kulture i popularne glazbe u komunističkoj Jugoslaviji. Bio je suradnik važnih i utjecajnih hrvatskih medija „Vjesnika”, „Poleta” i „Feral Tribunea”, a imao je veliki utjecaj na uspješne karijere šibenskih bardova Miše Kovača i Arsena Dedića. Autor je jednog od najboljih i najcjelovitijih tekstova o kalvariji Vice Vukova. Bio je poznat po duhovitosti i britkom peru. Političkim novinarstvom bavio se u godinama raspada Jugoslavije i rata od 1991. do 1996. godine.U tom razdoblju razdoblju napisao je dvije važne političke knjige „Ćorava kutija“ i „Godine raspada – hronika srpske propasti“ koja je objavljena u Hrvatskoj.
Petar Luković bio je suradnik i šibenskog portala SibenikNews te časopisa „Volim Šibenik” u kojima je dao doprinos povijesti šibenskih glazbenika i šibenske glazbene scene.

 

Iz kategorije: Vijesti