Datum objave: 18. Siječanj 2024

ZIMSKI ŽIVOT ŠIBENSKE POVIJESNE JEZGRE / Florist Luka Čular radi i opstaje na Gorici i zimi, kada tim dijelom grada rijetko tko prođe

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zimski život šibenske povijesne jezgre novi je serijal koji smo pokrenuli na portalu Šibenik News i Facebook stranici kako bismo predstavili one uporne obrtnike i poduzetnike koji cijelu godinu rade u povijesnoj jezgri i opstaju i u mjesecima poput ovih kada je ona gotovo prazna. Jedan od njih je dvadesetosmogodišnji florist Luka Čular. On je prije pet godina otvorio cvjetni atelje u malom prostoru na Gorici koji je prije toga bio poznat po uraru Kušteri. Uspio je ostati u tom poslu i ne žali se, čak ni na mrtvilo u zimskim mjesecima.



„Nailazio sam, naravno, na teškoće u poslovanju u povijesnoj jezgri. Malo je onih koji su opstali i ostali. Držimo se zajedno i međusobno pomažemo. Drago mi je što sam izdržao i što nisam odustao. U početku mi je bilo teško dok ljudi još nisu prepoznali moj rad. Čudilo ih je to što sam se kao muškarac odlučio biti cvjećar jer su se time bavile samo žene, ali s vremenom se to promijenilo. Vidjeli su što i kako radim i znaju da će, ako kod mene naruče buket ili aranžman dobiti uvijek nešto originalno. Veseljak sam po prirodi, volim boje pa su takvi i moji buketi”, kaže Luka.
On je i zaljubljenik u glazbu pa uz naručeno cvijeće Luka svojim kupcima otpjeva i neku opernu ariju.
Počeo se školovati za vodoinstalatera, ali se vrlo brzo okrenuo cvijeću.

„Neki mi danas kažu da bih bolje prošao u životu da sam vodoinstalater, ali nisam se vidio u tome. Cijeli život sam u glazbi, volim i slikati. Okrenuo cvijeću. Uzori su mi veliki svjetski floristi, ali živim i za glazbu jer glazba nas oplemenjuje i spaja”, otkriva nam Luka.

Ne žali se ni na to što su nedavno što nedavno instalirane videokamere imaju negativan utjecaj na njegov posao jer kupci više ne mogu negdje stati i dotrčati po naručeni buket.

„Snalazim se u takvim situacijama pa se dogovorim s kupcem i odnesem svijeće na dogovoreno mjesto. Nema ništa od žaljenja i prigovaranja”, zaključuje.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti