Datum objave: 04. Prosinac 2023

ZAJEDNIŠTVO / Iz JU NP Krka pozivaju građane da zajedno iskukičaju lentu za Zelenu damu na Skradinskom buku

Diana Ferić
Diana Ferić

U duhu zajedništva, kreativnosti i ljubavi prema prirodi, odlučili smo izraditi posebnu lentu za našu murvu sa Skradinskog buka, hrvatsku predstavnicu na natječaju za Europsko stablo godine 2024. Pozivamo sve kreativne građane koji žele kukičati da nam se tih dana pridruže u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu. Bit će to prilika da pokažemo naše zajedništvo i napravimo nešto posebno za Zelenu damu koja nas čini ponosnima.

Kukičanje je pomalo zaboravljena vještina, ali jako vrijedna jer vježba naše strpljenje i uči nas preciznosti. Ako je niste imali priliku naučiti od svojih baka, ovog prosinca moći ćete je svladati s nama.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost određenog stabla, već i priča o njemu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se takvim natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču na uključivanje u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući toj vrsti natjecanja, stabla se promiču kao značajan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, što je iznimno važno za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Murva odnosno dud na Skradinskom buku bit će nominirana za Europsko stablo godine 2024., na natjecanju koje će se održati u veljači i ožujku iduće godine. Ta inicijativa okuplja najljepše i najznačajnije drveće iz cijele Europe, čime se promovira očuvanje prirode i biološke raznolikosti. Očekuje se da će se hrvatsko stablo biti dostojan predstavnik našeg prekrasnog krajolika i prirodne baštine na europskoj pozornici.

 

Iz kategorije: Vijesti