Datum objave: 04. Prosinac 2023

SUSRETI U EKO KAMPUSU PULJANI /JU NP KRKA educira lokalno stanovništvo o prilagodbi maslinarstva klimatskim promjenama

Diana Ferić
Diana Ferić

Osamnaesti Susret s lokalnim stanovništvom koji organizira JU NP Krka održat će se u utorak, 5. prosinca 2023. od 14 do 16 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima.

Tema Susreta je Prilagodba maslinarstva klimatskim promjenama, a elaborirat će je mr. sc. Jakša Rošin, viši stručni suradnik pri Zavodu za biljne znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Posebno posvećen očuvanju mediteranskih kultura i razvoju mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj, Jakša Rošin osvrnut će se na novine koje klimatske promjene donose u maslinarstvo, odnosno na postupke koje treba primijeniti u njezi maslina kako bi se očuvali nasadi i osigurao rod.

Susreti s lokalnom zajednicom na kojima se raspravlja o aktualnim temama produbljuju znanje i iznalaze učinkovitije metode očuvanja tradicijskih sorti i pasmina, stoga su izuzetno važni u očuvanju bioraznolikosti, narodnih običaja i baštine“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Ove godine naglasak je bio na usavršavanju lokalnih pčelara, vinogradara i maslinara. Doprinijeli smo razvoju vještine rezidbe loze i masline, a kroz analize meda, vina i ulja dobili smjernice za unaprjeđenje poljoprivrednih tehnika. U dogovoru s lokalnim stanovništvom, sljedeće godine nastavit ćemo obrađivati teme od zajedničkog interesa.“

Osamnaesti Susret okupit će lokalno stanovništvo koje živi i radi na širem području Krke. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ stanovnicima toga područja omogućuje besplatnu analizu mladoga maslinovog ulja: za analizu treba donijeti 0,5 l maslinova ulja u čistoj i tamnoj staklenoj boci.

Sudjelovanje na Susretu s lokalnim stanovništvom slobodno je za sve zainteresirane.

Iz kategorije: Vijesti