Datum objave: 01. Prosinac 2023

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA / Iz Šibensko - kninske županije nagrađeni Centar maslinova ulja sv. Ivan i OPG Laurenta

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar maslinova ulja sv. Ivan iz Vodica i OPG-u Laurenta Domagoja Živkovića iz Rogoznice dobili su zlatnu odnosno srebrnu povelju Suncokret ruralnog turizma koju dodjeljuje Klub članova Selo.

Nagrađene je prijavila Turistička zajednica Šibensko-kninske županije pa su nagrade u njihovo ime preuzeli župan Marko Jelić i direktor županijske Turističke zajednice Krešimir Šakić.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’ je na svečanosti u Osijeku dodijelila je više od 80 nagrada u osam kategorija, za koje je kandidirano 197 projekata iz Hrvatske, BiH te Srbije, a još 10 kandidata prijavilo se za posebnu nagradu ‘Eduard Kušen’.

Šampionsku titulu “Veliki zlatni suncokret” dobili su, u kategoriji ‘Ruralno-turistički projekti’ Centar za posjetitelje Dvorac Janković iz Suhopolja, u kategoriji vinskog turizma Vinarija ‘Bokšinac’ iz Novalje, te u kategoriji ‘Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru’ Javna ustanova Nacionalni park Mljet.

Iz Šibensko-kninske županije prijavljeno je sedam projekata.

U kategoriji Ruralna domaćinstva prijavljen je OPG Markoš s projektom Kušaonica sira Markoš, koja pruža gostima izniman gastronomski doživljaj uživanja lokalne kuhinje. Posjet kušaonici kreće obilaskom imanja i priča o povijesti obitelji Markoš, kako su započeli svoj put i kako ga slijede.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljen je Centar ulja sv. Ivan s projektom Centar ulja sv. Ivan, Vodice, gdje se kroz razgledavanje i priču kušaju različitie sorte maslinovog ulja, te najfiniji domaći sirevi i pršut.

U istoj kategoriji prijavljen je OPG LAURENTA Domagoj Živković s istoimenim projektom, a riječ je o kušaonici maslinovog ulja u kojoj se kuša domaćinovo maslinovo ulje u autohtonom okruženju s mnoštvom starih alata i artefakata.

Nastavno, u toj kategoriji prijavljena je Konoba Campanelo s istoimenim projektom, čija je kulinarska filozofija spoj tradicionalnog s modernim gdje tradicionalna jela oblače u novo ruho, ali i odraz suvremenog pristupa pripremi hrane u kojem svaki zalogaj nosi priču.

Iz kategorije: Vijesti