Datum objave: 24. Studeni 2023

Neda Livljanić danas izlazi pred istražnog suca, Šibenčani joj na društvenim mrežama iskazuju potporu i hvale ju

Diana Ferić
Diana Ferić

Ne pamtimo da se ikada dogodila tolika javna podrška građana nekome tko je osumnjičen za zlouporabu položaja kao što je to u slučaju Nede Livljanić, bivše službenice Odjela za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije koja je uhićena u četvrtak  s još četiri osobe zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno zbog bespravne gradnje kampova  na Murteru. Dok, primjerice Slobodna Dalmacija o njoj piše kao o  „činovnici koja je  postala imućna dama s 4 automobila, kućama u Zagrebu” iako se zna da je ona po obiteljskom naslijeđu imućna, a Telegram. hr prenosi riječi njezinog  navodnog kolege o tome da je "izmišljala rješenja iako u prostornim planovima ta zemljišta nisu bila za kampove, nego su bila ili priobalno područje ili poljoprivredno zemljište“ Šibenčani, posebno poduzetnici, joj  na društvenim mrežama iskazuju  potporu i suosjećanje, ističući da je jedna od rijetkih službenica koja je brzo rješavala predmete i imala razumijevanja za poduzetnike ne tražeći ništa zauzvrat te da  se nadaju da će i ovo, kao i svoje prijašnje teške životne tragedije prebroditi. „Nedo izdrži, uz tebe smo”, „Podrška Nedi Livljanić poštenoj i uzornoj gđi koja je više napravila za poduzetništvo no mnogi koji sada želi moralizirati ono što ni ne razumiju ... Sve je ovo prolazno”, „Imala je vremena razumijevanja za poduzetnike što je rijetkost”, neke su od objava na društvenim mrežama. 

 
 
 
Neda Livljanić ispitana je jučer u USKOK -u, a danas izlazi pred istražnog suca. Njezin odvjetnik Krešimir Škarica u Dnevniku N1 kazao je d se nalazi u teškom psihofizičkom stanju. 
“Mojoj branjenici se stavlja na teret zlouporaba položaja i ovlasti jer se sumnja da je poduzimala u okviru svojih ovlasti radnje koje nisu u skladu sa zakonom. Zauzeli smo stav da se ne smatramo krivim, ali nismo iznosili obranu jer se branjenica nalazi u teškom psihofizičkom stanju, stanju stresa zbog cijele situacije.
Procijenili smo da je tako najbolje. Sutra ide pred suca istrage gdje očekujemo da će biti predložen istražni zatvor. Istražni sudac će odlučiti o tome, a mi ćemo odlučiti hoćemo li iznijeti obranu ili ne.”
Na pitanje što očekuje danas rekao je: “U odnosu na njeno stanje savjetovao sam da se brani šutnjom jer nismo u poziciji da imamo uvid u spis dok se ne očituje o krivnji.”
Napomenuo je da zbog osjetljivosti postupka i procesne faze ne može govoriti o meritumu djela inkriminacije, no potvrdio je da optužnica ide u smjeru izdavanja ilegalnih dozvola.
Očekuje da neće biti upućena u istražni zatvor: “Što se tiče mogućnosti bijega – toga nema; ponavljanje djela isto ne postoji jer više ne radi tamo, a što se tiče utjecaja na svjedoke smatram da se neće na to pozvati, ali istražni sudac će procijeniti.”
Podsjetimo, pet osoba uhićeno je u četvrtak na zagrebačkom i šibenskom području u akciji policije i Uskoka zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno zbog sumnji u nezakonitu gradnju kampova na otoku Murteru. Među osumnjičenima poduzetnici Zoran Pripuz i Dario Filipi.
Iz kategorije: Vijesti