Datum objave: 30. Listopad 2023

POTPORA I PRIZNANJE / Župan Jelić posjetio kninsku strukovnu školu i pobjednike 10. Utrke solarnih automobila

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić posjetio je Srednju strukovnu školu kralja Zvonimira u Kninu kako bi čestitao učenicima i mentorima na osvojenom prvom mjestu na jubilarnoj 10. Utrci solarnih automobila u Sisku - SOELA 2023.

Petar Grabovac, Stipe Raič, Josip Miličević, Ivan Janković i Duje Grgat učenici su SSŠ kralja Zvonimira iz Knina, koji su pod mentorstvom profesora Ante Duila i Zdravka Čupkovića osvojili prvo mjesto na desetom izdanju utrke solarnih automobila – SOELA 2023., koja se, u organizaciji Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije, održala potkraj rujna u Sisku.

No ovo nije prvi, već šesti put kako ovi mladi inovatori sudjeluju na natjecanju solarnih automobila u Sisku. Prošle godine su također sa svojim solarnim automobilom osvajali medalje, i to dvije srebrene - za brzinu i dizajn. Učenici nisu samo dizajnirali, već uz pomoć mentora, i konstruirali automobil koji, uz solarni panel veličine 3m2, ima motor snage 2kW, a može postići brzinu od 50 km/h.  

Župan je čestitao učenicima na sjajnom uspjehu te istaknuo da je solarni automobil kojeg su napravili odličan spoj znanja i vještina i s područja novih tehnologija, i s područja obnovljivih izvora energije. Kako učenici nisu izradili samo jedan, već čak dva solarna automobila, župan je pohvalio njihovu kreativnost, ali i marljivost i predanost izvannastavnoj aktivnosti koju pod nazivom "Mladi inovatori" organizira njihova škola.

 

Iz kategorije: Vijesti