Datum objave: 24. Listopad 2023

PRIRODA VAS GLEDA / Dođite na Green Eye Festival u Šibeniku i budite dio nastojanja za njeno očuvanje  

Diana Ferić
Diana Ferić

Četvrti Green Eye Festival, posvećen ključnim ekološkim pitanjima današnjice, održat će se od 26. do 27. listopada u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku

U dva festivalska dana posjetitelji će moći pogledati četiri nagrađivana dokumentarca i poslušati dvije panel-rasprave, uz druženje i prateći glazbeni program. Green Eye Festival organizira Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kako bi na lokalnoj razini ukazala na globalne teme zaštite okoliša i potaknula ljude na promišljanje o njima i djelovanje. U Hrvatskoj je to rijedak pozitivan primjer načina na koji javna ustanova koja se brine o zaštiti prirode ekološke teme publici predstavlja kroz atraktivan i dostupan filmski sadržaj.

Green Eye Festival nije samo događaj, već i prilika za stvaranje trajnih veza i partnerstava između ljudi koji dijele istu strast prema očuvanju prirode. Želimo pokrenuti dijalog, navesti posjetitelje na razmišljanje i, najvažnije, potaknuti ih na akciju“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Kroz niz inspirativnih filmova i panel-rasprava otkrit ćemo kako kultura filma i medija može pomoći u širenju svijesti o očuvanju prirode i poticanju održivih praksi i pozitivnih promjena u našim zajednicama.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je klimatskim promjenama i ulozi filma i medija u oblikovanju naše svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša. Prvog dana posjetitelji će moći pogledati tri dokumentarna filma.

Festival otvara inspirativni dokumentarac Zajedničko tlo (Common Ground), koji istražuje put prema ekološkom uzgoju hrane i obnovi našeg zdravlja i okoliša. U 17 sati gledatelji će moći pogledati Uspon dubina (Deep Rising), priču o geopolitičkim, znanstvenim i korporativnim intrigama, koja istražuje svjetsku energetsku krizu i njezin utjecaj na duboko oceansko dno, ključno za naš opstanak. U 19 sati na rasporedu je Sve što diše (All That Breathes), dokumentarac nominiran za Oskara, koji govori o dvojici braće koja su posvetila život borbi za zaštitu crnih lunja, veličanstvenih ptica grabljivica ključnih za ekosustav New Delhija.

Drugog dana Green Eye Festivala, u 11.15 ekološka aktivistica Zoe Lucas posjetitelje će odvesti, u filmu Geografija samoće (Geographies of Solitude), u bogati ekosustav otoka Sable, otkrivajući nevjerojatne priče o tamošnjoj prirodi.

Program Festivala uključuje i dvije panel-rasprave, na kojima će brojni renomirani stručnjaci raspravljati o klimatskim promjenama i o zakonodavnim i strateškim okvirima koji različite upravljačke strukture donose kako bi smanjile njihov negativan utjecaj. Bit će riječi i o odnosu medija i zaštite okoliša, o aktivizmu poznatih osoba u apostrofiranju ekoloških tema i o tehnologiji koja nam omogućuje detaljan uvid u svijet koji nas okružuje.

Pridružite nam se na Green Eye Festivalu kako bismo zajedno proširili svijest o važnosti očuvanja prirode. Detaljan program Festivala možete pronaći na službenim stranicama i društvenim mrežama Nacionalnog parka „Krka“, a za dolazak se možete prijaviti na poveznici: https://forms.gle/Y9ch2oZqXjawmkPc7.

Iz kategorije: Vijesti