Datum objave: 18. Listopad 2023

Biskup Tomislav Rogić: Povratak kipa Presvetog Srca Isusova u šibensku bolnicu nakon 77 godina izgnanstva simbol je pobjede dobra nad zlom i mržnjom.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kip Presvetog Srca Isusova vraćen je danas u šibensku bolnicu i njenu kapelicu nakon 77 godina komunističkog izgnanstva. Svetu misu u tom svečanom času predvodio je šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić uz koncelebraciju biskupa u miru msgr. Ante Ivasa i bolničkog kapelana don Tomislava Puljića.
U prigodnoj homiliji biskup Tomislav ukazao je na značaj povratka kipa Presvetog Srca Isusova u svjetlu Isusovog učenja o janjetu i vuku da dobro pobjeđuje zlo i mržnju.

Kapela u šibenskoj bolnici bila je uređena 1883. godine te je posvećena prigodom otvorenja šibenske bolnice, najveće i najmodernije bolnice toga doba u Dalmaciji. Rad bolnice u to vrijeme, usprkos tomu što je imala najbolje liječnike, nije bio moguć bez Sestara milosrdnica, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga koje su poznate po dobrotvornom radu i kao vrijedne medicinske sestrepo bolnicama. Po završetku Drugog svjetskog rata komunisti su zatekli 56 Sestara milosrdnica od kojih su nakon priziva savjesti nekih od njih otišle, a na poslovima medicinskih sestara ostalo njih tridesetak. Godinu dana kasnije, 1946. godine Sestre milosrdnice doznaju da komunistička mladež Šibenika namjerava uništiti bolničku kapelicu i sve što se u njoj nalazi pa tako i kipove Presvetog Srca Isusova i Gospe Lurdske te sliku sv. Josipa. Uspjele su preduhitriti komunističke vandale, iznijeti kipove i sliku iz bolnice te ih sakriti i tako sačuvati sve do danas. Kip Presvetog Srca Isusova 1968. godine unijet je i postavljen uz oltar crkve u župi Presvetog Srca Isusova na Baldekinu, a slika s Josipa i kip Gospe Lurdske vraćeni su u šibensku bolnicu, u bolničku kapelicu koja je premještena u drugu prostoriju odmah nakon Domovinskog rata 1995. godine.

77-godišnje izgnanstvo kipa Presvetog Srca Isusova iz kapelice šibenske bolnice danas je okončano. Od kipa su se s radošću što se vraća kući, ali i tugom što se s njim rastaju oprostiti vjernici župe Presvetog Srca Isusova gdje je „službovao” i kao zalog i znamen vječnog spasenja vjernicima više od pola stoljeća poručivao da je Srce Boga puno dobrote i ljubavi i da u njemu nalaze spoznaju otajstva utjelovljenja i otkupljenja.

Iz kategorije: Vijesti