Datum objave: 22. Rujan 2023

NOVI SINDIKAT PONOVNO NAPADA / Uprava Iskra brodogradišta ne dopušta sindikalni sastanak za radnog vremena, a SLAP sindikat nas izbjegava

Diana Ferić
Diana Ferić

Čelni ljudi Novog sindikata koji je u postupku registriranja svoje podružnice u Iskra brodogradilištu Šibenik održali su danas konferenciju za novinare ispred ulaza u to brodogradilište točnu u 15 sati, kada prva smjena izlazi s posla. Tvrde da im Uprava nije dopustila da pri kraju radnog vremena održe sastanak sindikalne podružnice radi dogovora o prijedlogu kolektivnog ugovora što je od presudne važnosti, kako su kazali, za radnike i za budućnost te tvrtke. "Uprava nam je odgovorila da ne može dopustiti sastanak u radno vrijeme jer da bi to diskriminiralo radnike koji su članovi našeg sindikata koji bi morali nastaviti raditi. Onda smo predložili da to bude na samom kraju radnog vremena, u 14.30, ali odbili su i to. To je po nama nečuveno i zatražili smo mišljenje pučke pravobraniteljice”, kazao je Mario Iveković, predsjednik tog sindikata. Tvrde da je u većini drugih tvrtki dopušteno sindikalno okupljanje za radnog vremena. Sastanak su održali u 14 sati izvan poduzeća. Na novinarsko pitanje jesu li za to dobili dopuštenje kazali su da je sve regularno.

Optužili su i drugi, stari sindikat koji djeluju u toj tvrtki SLAP da ne žele s njima stupiti u kontakt radi dogovora o prijedlogu kolektivnog ugovora pa oni pripremaju svoj prijedlog. Imaju, kažu, informacije da taj sindikat šuruje s Upravom i priprema potpisivanje kolektivnog ugovora bez njih iako su oni sada većinski sindikat. Priznaju da su tek u fazi registriranja prije čega se ne mogu pojaviti kao socijalni partner upravi.

„Tražimo osnovicu plaće od 1000 eura i na to određene koeficijente. To je realno s obzirom na to da Iskra brodogradilište odlično posluje. Uz to zahtijevamo kvalitativno poboljšanje položaja zaposlenika u odnosu na ono što nudi postojeći Pravilnik te božićnicu i regres”, kazao je Neven Uranija, pravni savjetnik Novog sindikata.
Petar Strunje, predsjednik sindikalne podružnice Iskra brodogradilišta istaknuo je da im je bitno da uprava uvažava radnike i da neki šefovi ne vrše nad njima mobing te da radnici imaju zajamčenu plaću od koje će moći normalno živjeti.

Iz kategorije: Vijesti