Datum objave: 21. Rujan 2023

SJEĆANJE / Obljetnica smrti biskupa Srećka Badurine: Ljubiti brata čovjeka i rasti u zahvalnosti za dar Domovine. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška vremena Domovinskog rata svjedočio evanđelje, obilježena je misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova. Euharistiju, koja je slavljena i za sve žrtve preminule branitelje iz Domovinskog rata, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, a koncelebrirali su umirovljeni biskup Ante Ivas, franjevac trećoredac fra Josip Dolić i katedralni župnik Krešimir Mateša.
U homiliji biskup Rogić kazao je kako obljetnica smrti blagopokojnog biskupa Srećka Badurine i molitva za poginule i preminule branitelje u Domovinskom ratu, nisu samo sjećanja, obnova uspomene – da se ne zaboravi, nego puno više od toga. To je dio naše kolektivne memorije od koje smo satkani i koja nas na soj način određuje, hrani, nadahnjuje. Ono što je njima bilo sveto, ono za što su živjeli i život dali i nama je poticaj, i nas uči temeljne životne kreposti: ljubiti Boga, ljubiti brata čovjeka i rasti u zahvalnosti za dar Domovine. Sveta misna žrtva sabire naše molitve i na najuzvišeniji način prinosi ih Bogu. Naš dar za drage pokojne kroz Bogoslužje povezuje nas s njima. Činim za njih najviše što možemo, a oni su za nas dali najviše što su mogli, žrtvu života braneći svoju obitelj, svoj dom i Domovinu, kazao je biskup Rogić.
Potom se osvrnuo na misna čitanja. Naglasio je kako praštanje nije apstraktan pojam nego konkretan i jasan, a znači ne uzeti za zlo, ne primiti srcu riječ ili čin koji nas je povrijedio. Ne zamjeriti, ne nositi mržnju, ne uzvraćati, okaniti se svake osvete. Ta i sami smo toliki dužnici prema Bogu. Kamo ćemo dospjeti ako jedni drugima ne budemo praštali a očekujemo da nama Bog oprosti.
Biskup Rogić kazao je kako Bog jedini ima pravo svođenja računa i to njemu moramo pripustiti. Čovjek nema pravo na osvetu jer sve ovisi i pripada Bogu – Stvoritelju koji eto daje da Sunce sja i dobrima i zlima i da oboje, poput dobrog i lošeg sjemena rastu sve do žetve, do konačnog suda. Osveta uvijek razara obje strane, kopa dva groba i za osvetnika i za žrtvu osvete. Ako povrijeđena strana krene u osvetu izjednačuje se s napadačem i gubi u Božjim očima onu vrijednost koju je stekla dok je bila žrtva.
Biskup je pozvao na prihvaćanje evanđeoske poruke  o praštanju bez kojeg nema istinske radosti, ni prave sreće, jer nosimo li u sebi misao na osvetu nemamo mira u sebi.   „Molimo od Gospodina tu Božansku krepost praštanja da bi već sada živjeli skladnije i sretnije na svim razinama, te tako praštajući jedni drugima zadobili od Boga oproštenje kao “ulaznicu” u vječnost s Bogom“, poručio je biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako opraštanje nije poniženje ili znak slabosti, to je uzvišenje i preduvjet da nas mržnja, zlo ne zarobi, učini nesposobnima za život. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju. To je škola Isusa Krista koju pohađamo čitav svoj život, koju su prošli i naši branitelji i biskup Srećko.

Izvor: Šibenska biskupija
Foto: Stanko Ferić

 

Iz kategorije: Vijesti