Datum objave: 19. Rujan 2023

VRIJEDNA INICIJATIVA / Udruga "Ardura" pruža potporu i osnaživanje osobama koje brinu o nemoćnim i bolesnim članovima obitelji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska udruga za pružanje psihosocijalne pomoći “Ardura” pokrenula je novi projekt “ Podrška - uz vas smo” za podršku osobama koje brinu o svojim nemoćnim članovima obitelji.

"Uzimajući u obzir rastuće izazove koje nosi briga za teško bolesne ili ovisne članove obitelji, naš projekt je osmišljen kako bi pomogao u prevenciji burnouta, te osigurao podršku i resurse za smanjenje stresa i opterećenja. U današnjem društvu, osobe koje brinu o članovima obitelji s različitim teškim zdravstvenim stanjima suočavaju se s kontinuiranim stresom i pritiskom. Osim fizičke brige, emocionalna i psihološka iscrpljenost postaju sve češći problemi. Naš projekt, usmjeren prema korisnicima koji brinu o svojim nemoćnim članovima obitelji, ima za cilj pomoći u prevladavanju ovih izazova i osnažiti skrbnike da se bolje nose sa stresom i zahtjevima svakodnevnog života”, objašnjavaju u Arduri.

Aktivnosti na projektu:

Oformiti grupe podrške:

- Oformitće se i održavati grupu podrške koja je namijenjena članovima obitelji koji brinu o teško oboljelim pacijentima. Kroz ovu grupu, pružat će priliku za međusobno dijeljenje iskustava, podršku i razmjenu korisnih strategija za suočavanje s izazovima.

Stručna podrška:

- Korisnici će imati kako stručnu, tako i grupnu podršku. Kroz individualne konzultacije i grupe podrške, imat će priliku za savjetovanje, razgovor i učenje tehnika za bolje nošenje sa stresnim situacijama.

Smanjenje stresa i opterećenja:

- Fokus će biti na pružanju resursa i tehnika koje pomažu u smanjenju stresa i osjećaja nemoći. Edukacija o prepoznavanju stresnih situacija, te učenje vještina kako se nositi s njima, bitni su koraci prema osjećaju veće kontrole nad vlastitim životom.

Odgovornost prema vlastitom zdravlju:

- Projekt će poticati skrbnike da brinu i o svom vlastitom zdravlju. Učenje o važnosti sna, osjećaju preopterećenja i naučiti reći "ne" bit će ključni koraci prema očuvanju njihove dobrobiti.

Utjecaj na kvalitetu života:

- Cilj je  značajno unaprijediti kvalitetu života skrbnika i članova njihovih obitelji. Smanjenjem stresa i emocionalne iscrpljenosti, omogućit će im se veći prostor za vlastiti razvoj i opuštanje.

Projekt “Podrška - uz vas smo” financira Šibensko-kninska županija. Počinje u rujnu i završava sredinom prosinca 2023. godine.

Iz udruge „Ardura” mole sve zainteresirane da pošalju svoje ime i prezime, te svoj kontakt broj na:

- mail Udruge Ardura: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- u inbox na Facebook Udruge Ardura

- na broj mobitela: 091/733-9469

Iz kategorije: Vijesti