Datum objave: 08. Rujan 2023

NATJECANJE ZA HRVATSKO STABLO GODINE / Kandidirana murva na Skradinskom buku, glasajte za nju!

Diana Ferić
Diana Ferić

Murva na Skradinskom buku, bijeli dud (Morus alba) iz Nacionalnog parka „Krka“, ovogodišnji je kandidat za Hrvatsko stablo godine

Natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a uz murvu sa Skradinskog buka natječe se i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola (Populus nigra) iz Vukovarsko-srijemske županije.

Glasovati se može na mrežnoj stranici https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2023-godine/ od 1. do 30. rujna 2023. Pobjednik će biti proglašen 13. listopada 2023., a organizator će ga kandidirati za Europsko stablo godine 2024.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost stabla, već i priča o stablu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući takvoj vrsti natjecanja stabla se promiču kao važan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, iznimno važan za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Priču o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja priča i dud na Skradinskom buku, čija je starost procijenjena na oko četiristo godina. Kako nam kazuje don Krsto Stošić, upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji: tridesetih godina 19. st. Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji. Do šezdesetih godina 19. st. proizvodnja svilenih čahura u Dalmaciji rasla je, no s pojavom bolesti duda (murve) naglo je pala. Početkom 20. st. Skradin je bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu su se proizvodile čahure i svila. Proizvodnja je, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat.

Ove godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uključila se u akciju „Rastemo zajedno“, koja se provodi u sklopu europske inicijative za sadnju tri milijarde stabala do 2030. godine. Tim povodom su na Praznik rada lokalnom stanovništvu podijeljene i sadnice autohtonih vrsta planike i lovora, a u kolovozu je na Skradinskom buku upriličena i izložba fotografija, koja je naglasila važnost hlada koji nam pružaju stabla.

Zato pozivamo sve prijatelje Nacionalnog parka „Krka“ da glasuju za murvu na Skradinskom buku. Sve informacije o natjecanju mogu se pronaći na društvenim mrežama Parka. Nakon proglašenja pobjednika, JU „NP Krka“ podijelit će sadnice stabala lokalnoj zajednici i tako još jednom podržati akciju „Rastemo zajedno“.

Iz kategorije: Vijesti