Datum objave: 07. Rujan 2023

ČESTITKE / Šibenčanin dr.sc. Zlatko Vidačković promovirao monografiju "Hrvatski film u 21. stoljeću" koju je napisao s dr.sc. Ivom Rosandom Žigo

Diana Ferić
Diana Ferić

Znanstvena monografija "Hrvatski film u 21. stoljeću – Dugometražna igranofilmska produkcija od 2001. do 2022. godine i dnevna novinska filmska kritika", koju su napisali Šibenčanin dr. sc. Zlatko Vidačković i dr. sc. Iva Rosanda Žigo promovirana je jučer u foajeu HNK u Zagrebu. O monografiji su govorili recenzenti dr. sc. Bruno Kragić i dr. sc. Nikša Sviličić te autori i urednik knjige Željko Anzulović. Promociju je vodila glumica Dora Fišter. Nakladnici knjige su Umjetnička organizacija Metropolis (MET) i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i HAVC-a.

U monografiji velikog formata na 184 stranice multidisciplinarnim pristupom analizirana je cjelokupna suvremena hrvatska igranofilmska produkcija, predstavljeno je 190 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, a sintetizirane su i komentirane 664 novinske filmske kritike.

U 12 poglavlja predstavljen je film kao masovni medij današnjice, kontekst promjene kritičke recepcije hrvatskoga filma u 21. stoljeću, najekraniziraniji hrvatski književnici, ključni redatelji i žanrovi hrvatskog igranog filma i njihova kritička recepcija, društvene teme i subjekti hrvatskih filmova, te hrvatski film u funkciji interpretatora društveno-kulturne zbilje.

U prilozima je i iscrpna filmografija s detaljnim podacima o svim hrvatskim igranim filmovima, popis svih analiziranih kritika, abecedno kazalo filmova te tablični prikazi ekranizacija književnosti, nacionalnih i međunarodnih festivalskih nagrada, najnagrađivanijih filmova i redatelja te najgledanijih hrvatskih dugometražnih igranih filmova od 2001. do 2022. godine.

Bio mi je to jedan od najsretnijih trenutaka u životu je predstaviti svoju prvu knjigu. A još k tome i veliku monografiju u suizdanju s HAZU, sintezu hrvatske kinematografije i njene novinske kritike jedne epohe, i na ovako svečanom mjestu, ispisati posvete, te proslaviti promociju u Kavkazu s koautoricom, kolegama i prijateljima. Hvala svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj i svima koji su pomogli da se ovaj san ostvari nakon 5 godina rada”, napisoa je an svom Facebook profilu Zlatko Vidačković.

Zlatko Vidačković  hrvatski je sveučilišni predavač, filmski selektor i kritičar, te nakladnik i urednik e-časopisa i knjiga. Rođen je u Šibeniku u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Njegova će knjiga uskoro biti promovirana i u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti