Datum objave: 05. Srpanj 2023

Hrvatska dala 2,29 milijuna eura za provjeru točnosti informacija u medijima. Kontrolori će, uz ostale, biti Katoličko sveučilište i Udruga ”Lupiga-svijet kroz obične oči“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Republika Hrvatska dala je 2 290 000 bespovratnih eura eura za provjeru točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru i medijima. Na javnom natječaju ”Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“ izabrano je 12 projekata (na hrvatskom književnom jeziku) fact-checkinga.
Točnost objavljenih informacija kontrolirat će Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje, i istraživanje iz Zagreba, Faktograf, Hrvatsko katoličko sveučilište, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Medicinski fakultet Osijek, Savez udruga Rojca, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Splitu – Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Medicinski fakultet, Sveučilište VERN i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije ”Lupiga – svijet kroz obične oči“.
Odabrani hrv. fact-checking projekti bave se klimatskim promjenama, ravnopravnošću spolova, turizmom, kulturom, energijom, tehnologijama i računarstvom, vjerskim temama, mladima, javnim i zajedničkim dobrima i informacijama vezanim uz povijesne, kulturne i društvene teme 19. i 20. stoljeća.

Ministarstvo kulture i medija i Aagencija za elektroničke medije raspisuju novi Javni poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija koji će biti raspisan do početka rujna ove godine budući da je za provedbu tog projekta utrošeno tek pola od predviđenih 5 972 526 eura. .

 

Iz kategorije: Vijesti