Datum objave: 03. Srpanj 2023

Iskra brodogradilište Šibenik gradi brzu brodicu za održavanje objekata pomorske signalizacije za poduzeće Plovput čija je temeljna djelatnost od strateškog interesa za Hrvatsku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Iskra brodogradilište Šibenik gradit će za Plovput, poduzeće čija je temeljna djelatnost sigurnost plovidbe od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, brodicu za održavanje objekata pomorske signalizacije. Šibensko Iskra brodogradilište posao izgradnje brodice za Plovput vrijedan 1,575 milijuna eura bez PDV-a, dobilo je na javnom natječaju. Gradnja brze brodice dio je projekta ukupne obnove Plovputove flote vrijednost koje se procjenjuje na 16 milijuna eura.

Ugovor o projektiranju i izgradnji brze brodice za održavanje objekata pomorske signalizacije potpisali su doc. dr. sc. Mate Perišić, direktor Plovputa d.o.o. i dr. sc. Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta 1 d.o.o. na svečanosti u Vijećnici Plovputa u Splitu. Riječ je o izgradnji prve brze brodice za obavljanje poslova održavanja objekata pomorske signalizacije, a ima ih 1256 duž hrvatske obale Jadranskog mora. Plovput izgradnju ove brodice financira vlastitim sredstvima.

Rok za izgradnju je 18 mjeseci od stupanja ugovora na snagu. Već su pripremljeni svi potrebni tehnički projekti i studije izvodivosti za izgradnju ukupno pet takvih brodica te dva radna broda radi apliciranja za sredstva iz fondova Europske unije, ukupne procijenjene vrijednosti od oko 16 milijuna eura.

-Iskra brodogradilište je u europskim razmjerima prepoznato kao kvalitetan graditelj brodova od aluminija. Do sada smo izgradili 130 aluminijskih radnih brodova uglavnom za visoko zahtjevno norveško tržište marikulture, a dio brodova je izvezen u Kanadu, Island, Čile i Saudijsku Arabiju što nabolje govori o reputaciji i kvaliteti naših proizvoda te o izvrsnosti primijenjenih standarda. Pored toga isporučili smo dvije brze SAR brodice za Ministrastvo zdravstva Republike Hrvatske, od ukupno šest koje su ugovorene u sklopu projekta Uspostava hitne medicinske pomoći na moru što je sufinancirano kroz EU Program Konkurentnost i kohezija. Brodica koju ćemo graditi za Plovput nastavak je naše strategije da proširimo paletu proizvoda na razne tipove brzih brodica iz aluminija za koje u ovom trenutku postoji velik interes na svjetskom tržištu. Kao projektante smo angažirali tvrtku Maritime Center of Excellence (MCoE), članice Lürssen grupacije. Čestitam Plovputu na pokretanju vrijednog investicijskog ciklusa i zahvaljujem im što su nas odabrali kao brodograditelja uz obećanje da ćemo u roku predviđenom ugovorom isporučiti vrhunsku brodicu izgrađenu sukladno traženim karakteristikama, - kazao je Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.

Brza brodica za održavanje objekata pomorske signalizacije biti će duga oko 15 metara i široka 4,6 metra, a postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Autonomija rada na moru je pet dana, doplov 200 nautičkih milja, a biti će opremljena najmodernijim navigacijsko komunikacijskim uređajima, bočnim porivnikom, brodskom hidrauličnom dizalicom, pomoćnom brodicom i svom ostalom opremom koja je potrebna za rad na održavanju objekata pomorske signalizacije. Brodica će biti sposobna za plovidbu u zahtjevnim vremenskim uvjetima, projektna kategorija je B-offshore, a područje plovidbe II - međunarodna plovidba svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje neudaljavanja 20 NM od najbliže obale kopna ili otoka.

Plovput d.o.o. je trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske čija je temeljna djelatnost, sukladno Pomorskom zakoniku i Zakonu o Plovputu, Split, vezana za sigurnost plovidbe i kao takva od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a obuhvaća održavanje i uređenje plovnih putova u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, postavljanje objekata sigurnosti plovidbe na plovnim putovima u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske i osiguranje njihovoga pravilnog rada, obavljanje poslova radijske službe na pomorskim plovnim putovima Republike Hrvatske te obavljanje istraživanja i projektiranja radi obavljanja poslova iz vlastite djelatnosti.

Iz kategorije: Vijesti