Datum objave: 28. Lipanj 2023

TURISTIČKA SEZONA / Turistička žetva podbacuje. Turista je manje, otkazuju rezervacije, a vlasnici soba i apartmana već smanjuju cijene čak i za 30 posto.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Turistička sezona, suprotno očekivanjima i prognozama pa i predsezonskoj euforiji, ne daje očekivane rezultate. Turistička žetva posustaje, a hrvatski turizam gubi korak s konkurencijom. Turista je manje nego što se moglo prognozirati temeljem upita pa i rezervacija smještaja. Lipanjski podbačaj veći je od 20 posto. Smještajni kapaciteti, kojih je neusporedivo više nego ranijih godina, nisu popunjeni, a Hrvatsku je zahvatio i val otkazivanja rezervacija. Vlasnike soba i apartmana već hvata panika pa su počeli snižavati cijene i za 30 posto iako još nije počela glavna sezona.
Upire se prst u visoke cijene kao glavnog krivca za turistički podbačaj, no čini se da to nije jedini razlog jer primjerice Istra bilježi izvrsne i ima odličnu čak rekordnu popunjenost kapaciteta iako nije ništa jeftinija od Kvarnera i Dalmacije.
Pouzdan znak da sezona nije i neće biti dobra kako se očekivalo je aktiviranje last minute akcija i popusti za srpanj i kolovoz kojih prošle godine nije bilo ni u predsezoni i u posezoni, a kamoli u špici sezone.
Stručnjaci upozoravaju da će n
ajveći gubitnik biti privatni smještaj, odnosno apartmani čija je izgradnja nekontrolirano eksplodirala.

Iz kategorije: Vijesti