Datum objave: 24. Lipanj 2023

63. MDF JE OTVOREN / Festivalska zastava je podignuta, otvorenje odrađeno, Šibenikom su zavladala djeca

Diana Ferić
Diana Ferić

Djevojčica Maša proglasila je večeras na ljetnoj pozornici u Šibeniku otvorenim 63. Međunarodni dječji festival, nakon kratkih govora domaćina, šibenskog gradonačelnika Željka Burića i izaslanika pokrovitelja te tradicionalnog podizanja festivalske zastave uz pjesmu „Zdravo maleni”. 

Gradonačelnik Burić je najprije pozdravio djecu Šibenika, Hrvatske i svijeta, a potom je izrazio zadovoljstvo time što Šibenik već 63 godine potiče dječju kreativnost i stvaralaštvo za djecu. Zdravko Zima savjetnik pokrovitelja MDF -a, predsjednika RH -a istaknuo je važnost toga što je MDF održava već 63 godine i što je, zahvaljujući onima koji stvaraju za djecu i djeci kao publici ostalo pravi mladić. U ime premijera Andreja Plenkovića i svoje osobno sve sudionike MDF -a i svu djecu pozdravila je ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

Ponosni smo što već dulje od šest desetljeća ta publika, ta šibenska djeca i vaši gosti za umjetnike koji ovdje nastupaju stvaraju najdivnije okruženje, potiču njihovu kreaciju i čine da se uvijek iznova vraćaju ovom gradu i ovom festivalu koji je po tome također ponosan“, poručila je ministrica.

Tvrdnju o festivalcima koji se vraćaju sinoć je potvrdio Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu i izaslanik predsjednika RH, Zorana Milanovića, koji je jedan od onih koji MDF ne propušta, a čiju publiku slavi. „Ovaj festival je mlad onoliko koliko je mlada njegova publika, a to su djeca, njegovi najvažniji i prvi protagonisti“, kazao je Zima s ljetne pozornice na Trgu Republike Hrvatske

 
 
Festival  je otvoren predstavom „Ribar Palunko i njegova žena u izvedbi kazališne družine Ivana Jelić iz Slavonskog Broda, a u režiji Marija Kovača koja je na moderan način oživjela jednu od priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić koja govorio o tome kako nije dobro u životu biti pohlepan i koliko su važne obiteljske vrijednosti. 
 
 Od večeras Šibenik preuzimaju djeca, Krešimirovim gradom započinje vladavina umjetnosti i  čarolija stvaralaštva iz cijelog svijeta jer na 63. Međunarodni dječji festival u Šibenik stižu gosti iz Velike Britanije, Italije, Slovenije, Španjolske i Vijetnama. Program svečanog otvorenja i ove godine gleda se u prijenosu uživo od 21.15 sati na HRT 3. Gledatelje je kroz  program vodila 12-godišnja Marta Bogut, jedna od voditeljica kojoj ovo nije prvi put da sudjeluje u prvoj festivalskoj noći. „Dok me mama nije upisala u dramsku radionicu, uvijek mi je bila želja biti dijelom ovog program. Uvijek sam htjela biti na toj pozornici i pričati i danas sam jako ponosna jer sam ostvarila svoju najveću želju”, priznala je Marta.
Ovogodišnji program donosi niz predstava koje se oslanjaju na književne klasike poput „Mačka u čizmama”, „Ježevu kućicu”, „Zlatokosu” ili „Vuk i sedam kozlića”.  MDF dovodi i „Operu za bebe”, dječji zbor HRT-a vraća se na scenu nakon četiri desetljeća i to upravo pred šibenskom publikom, mladi naraštaji glumaca koji talent bruse u dramskim studijima matičnih kuća također će dobiti svoje mjesto na festivalskoj pozornici. 
 
Svečanost otvorenja MDF -a i ove je godine popraćena raskošnim vatrometom u šibenskoj luci,a nakon toga je održana Šibenska noć s glazbenim programom.  
Iz kategorije: Vijesti