Datum objave: 22. Lipanj 2023

DEVASTACIJA NA MURTERU/ Nelegalnom gradnjom Pripuzovog kampa u Murteru bave se policija i DORH

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog nasilne devastacije Murtera, opasavanja  pred Kornatima zidovima od dva metra i probijanja na zatvoreno gradilište sa službenom oznakom nadležne inspekcije RH, građevinski pothvat Zorana Pripuza koji traje duže od pola godine pod istragom je DORH-a, koji je naložio policiji obavljanje izvida te su zatražili zapisnik o inspekcijskom nadzoru i zabrani radova na atraktivnom zemljištu investitora od tri tisuće kvadrata, piše Dea Redžić u Večernji list.

Slučaj devastacije Murtera i probijanja na zapečaćeno gradilište u sklopu investicije Zorana Pripuza, koju Večernji list prati pola godine, nakon građevinske inspekcije i prvostupanjskih nadzornih tijela Šibensko-kninske županije, postao je predmet Državnog odvjetništva. Podsjetimo, nakon serije tekstova Večernjeg lista o Pripuzovom okrupnjavanju zemljišta i opasavanju rta Čigrađe zidom od dva metra, bez građevinske dozvole i izvan građevinskog područja te otkrića spornog rješenja izdanog od strane Ureda za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije, građevinska inspekcija momentalno je zatvorila ilegalno gradilište, nakon čega je investitor nastavio radove i probio se na zatvoreno gradilište. Šokirao je time i Državni inspektorat, iz kojeg s odmah poručili da se razmatra podizanje kaznenih prijava zbog probijanja zabrane izdane od nadležnog tijela RH i oznake postavljene na Pripuzovo 'domaćinstvo' i kamp u nastajanju. Naime, nakon što je Večernji list objavio stvarnu namjenu građevinskih radova i betoniranje dvaju platoa za postavljanjesmještanih jedinica, prve kućice krenule su prema zatvorenom gradilištu. Dovlačili su ih prema punti Pod Raduč, ali nisu imali dovoljno mjesta za prolaz pa su pute uništavali i borove. Večernji je u posjedu fotografija nasilne akcije preko plaže Slanica, a koju su DORH-u prijavili i građani Murtera. 

Zbog nasilne devastacije slučaj je preuzeo DORH, koji je naložio policiji obavljanje izvida te su zatražili zapisnik o inspekcijskom nadzoru i zabrani radova na zemljištu Zorana Pripuza.

"Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je povodom informacija o postupanju Državnog inspektorata i odluci o zabrani radova na otoku Murteru (predio Čigrađa) zatražilo od Državnog inspektorata dostavu zapisnika o obavljenom inspekcijskom nadzoru.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, na temelju članka 206.g Zakona o kaznenom postupku, uputilo policiji nalog za poduzimanje izvida s obzirom na moguće počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog državnog odvjetništva.", objavljeno je na stranicama Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku. 

Podsjetimo, projekt Pripuzove 'jednostavne' gradnje ogradnih i potpornih zidova, bez građevinske dozvole, sukladno pravilniku za gradnju terasa i nadstrešnica, prijavljen je 29.12.2022. Uredu za plan i prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, kako je prvi objavio Večernji list ali investitor je krenuo u gradnju kampa i smještaja u domaćinstvu na temelju rješenja Ureda za gospodarstvo, potpisanog od sad već bivše službenice Nede Livljanić, a od kojeg se ograđuju u Županiji i ministarstvu turizma, svjesni problema s neusklađenim propisima i otvaranjem niza 'kampova' na temelju minimalnih uvjeta, a sve mimo Ureda za prostorno uređenje koje o tome nema nikakva saznanja. U međuvremenu, Pripuz je na terenu napravio krš i lom, opasao puntu duž pomorskog dobra, devastirao šumu i armaturom probušio stijene.

FOTO: Screenshot

Iz kategorije: Vijesti