Datum objave: 30. Travanj 2023

JEDVA DOČEKALI / Nakon trogodišnje stanke otvoren Sajam agroturizma u Skradinu, okupio više od 120 izlagača

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon trogodišnje stanke uzrokovane pandemijom danas je,  u organizaciji Šibensko-kninske županija. u Skradinu otvoren 12.  Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije.

 
Okupio je više od 120 izlagača, najvećim dijelom iz Šibensko – kninske županije, ali i iz kontinentalnih županija. Prodaju uglavnom hranu, piće i rukotvorine. Nisu izostali i neki lokalni proizvođači i vinari koji su na sajmu od prve godine poput vinarija Džapo, Joso Sladić ili proizvođača meda i proizvoda od meda Miljenka Čavline. 
 
Prvi put je Sajam, koji se održava u šatoru uz Krku, otvoren u Kulturnom centru u Skradinu, a ne u šatoru kako bi bilo više mjesta za izlagače i više prostora za posjetitelje. Sajam je od otvaranje provukao veliko zanimanje pa od jutros teku rijeke automobila i iz Skradina i prema njemu.  
 

Nazočnim uzvanicima, izlagačima, posjetiteljima i medijima, prigodnim riječima obratili su se: Antonio Brajković gradonačelnik Grada Skradina, Joso Smolić potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, Josip Laća poslovni tajnik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Šibenik, Darko Radanović pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, dr. sc. Marko Jelić Šibensko-kninski župan, državni tajnik Tugomir Majdak izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice poljoprivrede, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Jadranka Juričev Martinčev te na samom kraju, dr. sc. Velibor Mačkić izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, koji je službeno otvorio Sajam.

Za izniman glazbeni doživljaj bile su zadužene dame s Krke - klapa Skradinke, jedna od najdugovječnijih ženskih klapa koja svojom pjesmom plijeni pozornost gdje god da se pojavi.

Gradonačelnik Grada Skradina Antonio Brajković pozdravio je sve nazočne uzvanike, goste, posjetitelje i izlagače te izrazio veliku dobrodošlicu u Skradin, kazavši da ovaj Sajam predstavlja dobro za Grad Skradin, organizacijom sajma grad je pun turista, izlagača i ono najbolje što se može dogoditi, događa se danas i sutra u Skradinu, kazao je.

Dobre želje Sajmu i izlagačima te pozdrave iz Međimurske županije prenio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović; „Kao županija, s radošću smo prihvatili poziv župana Jelića, i velika nam je čast biti partnerom ovog Sajma agroturizma, koji se ponovo održava nakon poduže stanke. Ovaj događaj promiče autohtonost i tradiciju vašeg kraja, a to je upravo ono što mi u Međimurju činimo baštineći našu kulturu, tradiciju i povijest. S nama je ovdje i veliki broj međimurskih izlagača koji će vam se predstaviti sa širokom paletom svojih autentičnih proizvoda, proizvoda koji su odraz vrijednih međimurskih ruku i truda međimurskog čovjeka. Pozivam vas sve da obiđete naše štandove, kušate naše proizvode i kući ponesete suvenir koji će vas podsjećati na malo Međimurje“, istaknuo je.

Posebni  izaslanik premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, gospodin Tugomir Majdak kazao je da ovaj sajam ima dušu, sajam koji spaja, uz zajedništvo, ono najpotrebnije, a to je spojiti udio u proizvodnji hrane i plasman hrane. „Plasirati hrvatsku hranu, proizvode hrvatskog sela na najbrži i najkvalitetniji način do dostupnih potrošača.“

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Velibor Mačkić čestitao je svima na organizaciji ovog događaja; „Pričamo koji je po redu sajam, a to nije važno, treba čestitati, to je jedini način da idemo naprijed, ako ono što smo odabrali kao stratešku granu zaista želimo održati i razviti, tako da možemo reći da imamo uključivo blagostanje“. U ime predsjednika Republike Hrvatske proglasio je 12. Sajam agroturizma Šibensko – kninske županije otvorenim.

 
„Ovaj Sajam služi u prvom redu za očuvanje inače lokalne tradicije, ali i općenito tradicije drugih županija. Kad govorimo o ovom Sajmu, možemo reći da smo pogodili i mjesto i vrijeme. Skradin je najpitoreskniji grad u našoj županiji, a možda i najljepši grad na svijetu ovoga tipa. Usto, on je poveznica zelene i plave Hrvatske, a na Sajmu se zaista prezentira dio proizvoda vrijednih ruku  našeg čovjeka, bilo da je iz kontinentalne ili primorske Hrvatske Ove godine partner nam je  Međimurska županija pa su zastupljeni i njihovi izlagači.  Cilj je povezati proizvođače u prvom redu hrane i pića s turizmom i mislim da je ovo prava prilika za to”, kazao je šibensko – kninski župan dr.sc. Marko Jelić. Prvi put  se sajam održava u organizaciji Županije u kojoj više nije na vlasti HDZ , a među uzvanicima je bilo upravo najviše predstavnika te stranke kao izaslanika premijera i ministara. 
Zamjenica župana Šibensko - kninske županije Iris Ukić Kotarac kazala nam je kako će inicirati da se u sezoni inačice ovog sajma održe i u nekim drugim općinama,a da sajam u Skradinu ostane središnje događanje takvog tipa.  Uz nastup klape Skradinke, pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, potpredsjednik HOK-a Joso Smolić i šibensko-kninski župan Marko Jelić.
Na igralištu uz šator Udruženje obrtnika Šibenik pripremilo je pidoče na buzaru u mega tavi. 
Sajam ostaje otvoren do sutra kada se, s obzirom na proslavu Međunarodnog praznika rada, očekuje još veća gužva.
Što se sve  nudi pogledajte u našoj Fotogaleriji.
Iz kategorije: Vijesti