Datum objave: 26. Travanj 2023

IN MEMORIAM / Umro je Pave Skorić, hrvatski branitelj, topnički mehaničar bez kojeg u Domovinskom ratu topovi ne bi mogli braniti Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pavao Pave Skorić, hrvatski branitelj, topnički mehaničar bez čijeg znanja, stručnosti i hrabrosti u presudnim danima velikosrpske agresije na Hrvatsku topovi oteti od JNA ne bi mogli braniti Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku, umro je jučer u 91. godini života.
Pavao Skorić, rodio se u Skradinu 1932. godine gdje je završio osnovnu školu. Po odsluženju vojnog roka zaposlio se u Skradinu, potom je radio u poduzeću Vodovod i kanalizacija te u hidroelektrani „Jaruga” na Skradinskom buku odakle, a zatim u Remontnom zavodu „Velimir Škorpik” u Šibeniku gdje je postao jednim od najvrsnijih majstora za topove i teško naoružanje i voditelj smjene u topničkoj radionici. U obranu Domovine stupio je u siječnju 1991. godine.

Povjerena mu je dužnost šefa grupe puškara i topničkih mehaničara koja je osposobljavala oružje za hrvatsku policiju i vojsku. U rujnu 1991. godine osobno je osposobljavao topove na otoku Žirju te omogućio da ih se koristi u obrani Šibenika i Vodica. Isto tako nakon zauzimanja vojarne Zečevo u Rogoznici osposobio je zarobljene topove 130 mm pa su ih branitelji mogli upotrijebiti u obrani Šibenik i protjerivanju neprijatelja sa Šibenskog mosta. Tijekom Domovinskog rata Pave Skorić sam i sa šibenskim puškarima i topničkim mehaničarima koje je predvodio popravljao je i osposobljavao topove u rukama hrvatskih branitelja od Istre do Dubrovnika te na južnom bojištu najčešće izravno na prvoj crti bojišnice.
Pave Skorić jedan je od najvećih junaka Domovinskog rata i jedna od presudno važnih osoba za uspješnu obranu Hrvatske od velikosrpskog agresora. Bez njegovog znanja, sposobnosti, vještine, hrabrosti i neizmjernog domoljublja pobjeda nad neprijateljem jedva da bi bila moguća. Topovi koji su 1991. godine pucali sa Žirja, Jelinjak, iz Razora, topovi koji su bili u punoj bojnoj gotovosti na Smokvici i Zečevu, teško oružje u rukama hrvatskih branitelja na bojišnici u skradinskom zaleđu, topovi koji su branili Sinj, Dubrovnik, Trogir, Kaštela... mogli su pucati zato što ih je osposobio i za bitke pripremio Pave Skorić sa svojim topničkim mehaničarima.

Pave Skorić bit će na posljednji počinak ispraćen u četvrtak u 15 sati sa šibenskog gradskog groblja Kvanj,a bit će sahranjen na groblju u rodnom Skradinu u 16 sati.

Iz kategorije: Vijesti