Datum objave: 21. Travanj 2023

NASTAVLJENI RADOVI U DVOJNOM BEDEMU / Grad kaže da se dogovorio s vlasnicima koji su zaustavili radove, oni tvrde da nemaju njihovu suglasnost

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su prije desetak dana zaustavljeni zbog intervencije vlasnika dijela zemljišta s kojima Grad Šibenik nije kontaktirao, jučer su nastavljeni radovi na čišćenju šibenskih dvojnih bedema u Docu, koji povezuju tvrđavu sv. Mihovila s rivom, upozorili su na ti vlasnici koji su angažirali odvjetnika i tuže Grad Šibenik. Oni potvrđuju da nisu upisani u zemljišne knjige, ali da su posjednici parcele na ulazu u dvojne bedeme i smatraju da  se ne poštuje njihovo privatno vlasništvo.Zbog toga su, kada su radovi, počeli pozvali policiju, radovi su zaustavljeni, a dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta kazao je tada da gradska uprava neće raditi ništa na silu nego sve po zakonima. 

 
 
„Grad Šibenik je, ne želeći stvarati dodatnu pomutnju oko navodne imovinsko-pravne problematike, organizirao je sastanak s osobama koje tvrde da su vlasnici zemljišta na predjelu dvojnog bedema, iako se u zemljišnim knjigama ne vode kao vlasnici, te tvrde da su u sudskom postupku prevareni.. Na zajedničkom sastanku na samoj lokaciji uz spomenute navodne vlasnike terena, sudjelovali su predstavnici Konzervatorskog odjela, izvođač radova, stručni i arheološki nadzor, predstavnici JU Tvrđava kulture, te predstavnici nadležnih UO Grada Šibenika- UO za gospodarenje imovinom i komunalnog odjela.Postignut je dogovor da se nastavi s čišćenjem lokacije. Grad Šibenik za čišćenje i arheološka istraživanja dvojnog bedema ima suglasnost vlasnika koji su kao takvi upisani u zemljišne knjige, te dozvolu Konzervatorskog odjela. Čak da vlasnici ili posjednici nisu suglasni,  sukladno Zakonu o kulturnom dobru Grad Šibenik ima tu mogućnost, pa i obvezu”, objašnjavaju u gradskoj upravi nastavak čišćenja dvojnih bedema. 
 „Nismo se mi ništa dogovorili jer ništa nije stavljeno na papir. Pokazali smo im dokumente  iz kojih je jasno da smo mi vlasnici i nije da nas se ne može uvažavati. Brine nas i način  na koji  postupaju s našim kamenom za koji, usput rečeno, misle da nije naš,a mi i za to imamo uredne dokumente. Znaci,bagerom se uništava kamen koji je zaštićen i koji je naš. Uostalom,nasilno skidanje katanca je provala,bez obzira na Grad,konzervatore ili bilo što drugo”, kazali su nam danas nezadovoljni vlasnici dijela te parcele, nasljednici vlasnika zemljišta, Dragice, Mile i Eve Guberine Kažu da su tek nedavno   saznali da su na tu parcelu upisani neki sasvim drugi ljudi da je to greška ili prevara. „ Imamo sve dokumente koji to dokazuju, 82 kvadratna metra su naša. Uostalom, do sada su iz Grada svaki put nas pitali za dopuštenje za ulazak kad su se u dvojnim bedemima provodila  istraživanja”, ističu.
 
Ostatak zemljišta unutar dvostrukih bedema bio je također  u privatnom vlasništvu, ali  Grad Šibenik je te parcele uspio postepeno otkupiti tijekom prethodnih godina. 
 Zemljište se čisti  za realizaciju idejnog projekta uređenja dvojnih bedema koji je izradio arhitekt Davor Popović.  Do sada je već napravljeno niz istraživanja, 3D snimanja i analiza. 

Video

Iz kategorije: Vijesti