Datum objave: 21. Travanj 2023

REJTING STRANAKA / Čini se da na hrvatskom političkom nebu nema ništa novo; HDZ vodi, SDP je drugi..., ali nije tako. Nema više nekada velikih zvijezda HNS-a, HSP-a, HSLS-a, HSS-a...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja, HDZ je i dalje vodeća politička snaga u Hrvatskoj. Podržava ga, pokazale su ankete više od 26 posto građana Hrvatske. HDZ je, uz male oscilacije vrlo stabilan i, pokazalo se, jako otporan na sve udare kojima je izložen, a koje su izazvali više „mangupi u vlastitim redovima” nego oporba. Iza HDZ-a još uvijek je SDP. Njega podržava 16 posto građana Hrvatske što je tek za minimalni postotak više od broja neodlučnih, dakle građana koji ili nemaju stav ili ne znaju za koga bi glasovali da su sada izbori.
Iza HDZ-a i SDP-a su nove i relativno nove stranke Možemo!, Most i Domovinski pokret.
Gledajući samo HDZ i SDP može se učiniti da na hrvatskom političkom nebu od demokratskih promjena i osamostaljenja Hrvatske, nema ništa novo. No nije baš tako. Nestale su naime neke nekada velike i važne zvijezde. Praktično više nema HSLS-a, HSP-a i HNS-a, a HSS se još nekako drži, ali s tek simboličnom podrškom birača. Hrvatska politička scena, usprkos tomu što i dalje glavne uloge imaju HDZ i SDP, ipak se mijenja.

Iz kategorije: Vijesti