Datum objave: 11. Travanj 2023

FUNCUTI / Klub navijača „Šibenke” bio je prvo udruženje navijača u Hrvatskoj, a prvi predsjednik kluba navijača koji je dobio ime Šibenski Funcuti bio je Šime Šupe.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga navijača Šibenski Funcuti osnovana je 10. travnja 1983. godine nakon masovnih prosvjeda i demonstracija Šibenčana zbog političke odluke o poništavanju utakmice „Šibenka” – „Bosna” i oduzimanja titule prvaka države „Šibenki”. Današnja Udruga navijača Šibenski Funcuti osnovana je na poticaj Uprave Košarkaškog kluba „Šibenik”, a registrirana je u Skupštini općine Šibenik pod imenom Klub navijača „Šibenke”. Klub navijača „Šibenke” 1983. godine bio je prvo registrirano udruženje navijača u Hrvatskoj.
Prvi predsjednik budućih Šibenskih Funcuta, tadašnjeg Kluba navijača „Šibenke”, bio je Šime Šupe, vlasnik „Uzorite”, najstarijeg šibenskog restorana.
Potpredsjednik Kuba navijača „Šibenke” bio je Krešo Brajković, a članovi Osnivačkog odbora uz Šupu i Brajkovića bili su Stipe Stošić Andrijš, Eugen Kovač Mime i Boško Slavica.
Klub navijača „Šibenke” osnovan je u restoranu „Uzorita” gdje je pala i odluka da se ne priznaju odluke Predsjedništva Košarkaškog saveza Jugoslavije o poništavanju utakmice u Šibeniku i odigravanju nove. Nakon što Predsjedništvo kluba na čelu s predsjednikom Krešom Brajkovićem odlučilo da „Šibenka” ne priznaje poništavanje njene pobjede i igranje nove utakmice, dogovoreno je da ta odluka ne bude samo stav Predsjedništva „Šibenke” i njegovih članova nego svih Šibenčana te da se stav Šibenčana izrazi kroz podršku navijača „Šibenke”. U restoranu „Uzorita” donijeta e i odluka da se građani Šibenika pozovu na Poljanu i izjasne o odlukama Košarkaškog saveza i podrže „Šibenku” u njenim odlukama. Odmah je od ar5anžera trgovina trgovačkog poduzeća „Šibenka” Stojića i Junakovića zatraženo da naprave pozivne plakate za okupljanje građana na Poljani. Plakate je u izloge trgovina postavio tajnik KK „Šibenka” Joško Šupe.
Odmah nakon što je Joško Šupe zalijepio plakate s pozivom na prosvjed, reagirala je šibenska milicija. Poslan je milicajac Milan Lastavica da uhiti i privede Šimu Šupu koji je prokazan kao glavni organizator demonstracija. Šupe je bio priveden u SUP gdje je saslušavan. Pušten je uz prijetnju da će snositi teške posljedice ako prosvjed eskalira.
-Prosvjed nije eskalirao. - kazao je kasnije Šime Šupe, - Nije ni mogao. Bio je to dostojanstveni skup ponosnih Šibenčana, složnih u borbi za istinu i pravdu.

Iz kategorije: Vijesti