Datum objave: 28. Ožujak 2023

ŽIVJETI ZDRAVO / Bili smo na prvoj šibenskoj radionici sourdough kruha i sreli i neka poznata lica

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvom radionicom pravljena kruha od kiselog tijesta tzv sourdough kruha,  koja je proteklog vikenda održana u Azimutu zadovoljni su i organizatorica Sanja Antunac i petero polaznika koji su, uz njezino vođenje, sami napravili takav kruh i ispekli ga u pećnici za pizze u tom šibenskom klubu.

„ Sudionici su bili zaista zainteresirani i  su sve pratili i pravili. Ti moji "učenici" su bili jako dobri, pažljivo su sve  slušali i obavljali svaki dio procesa rada ovog kruha što je izuzetno važno kako bi kruh bio što bolji, a to se i pokazalo i u  završnom dijelu kada je kruh ispečen. Svaki napravljeni ispečeni kruh bio je prozračan i pun rupa i rupica što je odlika ovog kruha.

Naravno, nismo cijelo vrijeme proveli uz tijesto. Pričali smo i o drugim temama uz kavicu koju smo pili na prekrasnom štekatu s pogledom na našu ljepoticu grada, katedralu. Neki su sa sobom donijeli i svoje proizvode za degustiranje kao što su masline, crni češnjak  pa smo i u tome uživali. Pri pečenju kruha puno mi je pomogao Joka koji je dio tima Azimut. Pratio je cijeli proces izrade i pečenja i brižno ga nadgledao. Kada je kruh bio pečen i kada smo ga razrezali nije bilo kraja oduševljenju. Radujem se idućoj radionici koja će se održati ovaj vikend u istom terminu”, kazala nam je Sanja.

Među sudionicima radionice bila su i neka poznata lica – šibenska glumica Franka Klarić i Zoran Mikulandra Noa.
„U ionako  lošoj gastronomskoj ponudi Šibenika nedostaje i mogućnost kupnje sourdough kruha, kao i focaccie. Pokušala sam ih napraviti sama, ali nisam baš uspjela.  Oduševila sam s e kada sam čula da se ova radionica organizira.Ispekli smo prefine kruhove uz dragu Sanju koja nesebično dijeli znanje i osmjeh”, kazala nam je Franka.
 
Zoran je bio jedini muškarac među sudionicima. Poznat je po tome da se zdravo hrani i pazi što jede „Bilo je savršeno, odlično organizirano Uvijek mi je bio izazov praviti kiselo tijesto od brašna soli i vode. Dok sam bio mlađi to me nije zanimalo, ali tada je kruh pekla moja mama. Danas znam da bez  domaćeg kruha nema topline doma. Majka me je naučila  naučila da se hrana ne kupuje nego da  sve što možeš napraviš sam. Miris tijesta  i kruha me prati od  djetinjstvu.Kruh se sprema kod kuće, a ne kupuje se. Osobno ne podnosim pekare. Čim sam čuo da se ova radionica organizira prijavio sam se i svima bih je preporučio”, izjavio nam je nakon radionice Zoran Mikulandra. 
 
Sanja se prije četiri godine zaljubila u pravljenje kruha od kiselog tijesta i nakon što je stekla puno iskustva i sve potrebne vještine odlučila je to podijeliti svojim sugrađanima.  Sourdough kruh je pun hranjivih sastojaka. Ne lijepi se za crijeva i lako je probavljiv, a naučiti ga praviti možete i ovog vikenda u Azimutu.
 
Prijaviti se možete na e mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u Inbox na Facebook profilu Sanje Antunac.
 
Iz kategorije: Vijesti