Datum objave: 21. Ožujak 2023

(NE)PRAVDA / Predsjednik vlade i HDZ-a premijerskim nalogom ispravlja jezivu odluku Sabora da se roditeljima njegovateljima uskraćuje pravo na naknadu nakon smrti djeteta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Andrej Plenković predsjednik Vlade i HDZ-a, premijerskim je nalogom odlučio ispraviti jezivu odluku saborske većine, dakle HDZ-a i njegovih partnera, da se roditeljima njegovateljima koji skrbe o djeci s teškoćama i posebnim potrebama ne odobri naknadu šest mjeseci nakon smrti njihovog djeteta. Odluka Sabora, odnosno saborske većine, dakle HDZ-a i partnera, zgrozila je hrvatsku javnost i bacila tešku moralnu i ljudsku stigmu na saborske zastupnike koji su glasali protiv tog prijedloga vjerojatno samo zato što je došao iz oporbe.
Sada Andrej Plenković kao premijer i čelnik HDZ-a ispravlja nepravdu i sanira posljedice teškog promašaja saborske većine i dekretom u Zakon o socijalnok skrbi uvodi pravo roditelja njegovatelja una naknadu nakon smrti djeteta i to ne na šest nego na 10 mjeseci.
Riječ je o do sada neviđenom presedanu u hrvatskoj političkoj praksi. Sam Plenković kaže:
-Dao sam mu nalog da se poveća naknada koja će biti predložena u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine za 10 mjeseci.
Plenkovićev nalog u potpunoj je suprotnosti sa stavom (njegove) vladajuće većine u Saboru koja odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Iz kategorije: Vijesti