Datum objave: 09. Ožujak 2023

PRAVA ŽENA / Šibenčanke i Šibenčani marširali za poštivanje prava žena i uvažavanje njihovog izbora

Diana Ferić
Diana Ferić

“Bijesne žene mijenjaju svijet”,  “Ženska prava su ljudske prava”, “Dali smo javne prostore pred bolnicama za javni linč žena”, , neke su od poruka koje su u srijedu uvečer nosile  Šibenčanke i Šibenčani koji su sudjelovali na prosvjednom  “8. maršu” zalažući se za socijalna i ekonomska prava žena i protiveći se ugrožavanju prava žena što se događa u Hrvatskoj. Takvi prosvjedi održani su diljem Hrvatske, a šibensku su organizirali Šibenske udruge Š.U.M. i Fotopoetika organizirale, u povodu obilježavanja 8. Marta. Prosvjednici su se okupili an Poljani, a onda su u koloni prošetali rivom do šibenske katedrale gdje su poručili da je dosta neozbiljnosti sustava kada je u pitanju adekvatna zaštita ženskih života koje traže bijeg od nasilnika i nasilja.

U prošloj godini ubijeno je 13 žena,a  ubojice su njihovi  partnera, sinovi i bliža rodbina. Nebrojene žene prolazile su sudske postupke tražeći spas od nasilnika, a zauzvrat dobile institucionalno nasilje, nikakve mjere zaštite i maltretiranje kroz sustav.
-Tražimo adekvatnu edukaciju službenika policije, suda i drugih osoba u sustavu koje rade sa žrtvama nasilja, tražimo novu nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji koja će pratiti i poštovati potrebe žena i pružati im učinkovitu zaštitu. Žene rade na najnesigurnijim, potplaćenim i prekarnim poslovima. Bilo da su čistačice, kuharice, radnice na projektima, žene i dalje dobiju raskid ugovora kad su trudne, prekid ugovora kada nije „sezona“, zapošljavane su na određeno unedogled. Žene nisu zaštićene niti novim Zakonom o radu koji je predvidio daljnje opterećenje žena radom od kuće dok paralelno skrbe za uzdržavane članove obitelji. Ženama je dosta besplatnog kućanskog i roditeljskog rada uz koji dolazi i kapitalističko pustošenje u ekonomskom smislu i krajnja eksploatacija naših tijela i rada”, poručile  su organizatorice I dodale da će “žene oživjeti svaki mrtvi, a pozitivni propis te osmisliti i tražiti uvođenje novih kojima će ovo društvo postati okruženje u kojem se o ženskoj jednakosti ne raspravlja, gdje ju se ne preispituje i gdje žene raspolažu svojim tijelima, glavama i životima u potpunosti”.
Iz kategorije: Vijesti