Datum objave: 28. Veljača 2023

PLENKOVIĆ U ŠIBENIKU: Državnim intervencionizmom zadržali smo društvenu koheziju, nismo imali niti jedan ozbiljan prosvjed

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanim skupom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku proslavljena je večeras 33. obljetnica osnivanja HDZ -a za područje tadašnje Općine Šibenik, a uz brojne članove te stranke nazočni su bili predsjednik HDZ -a i hrvatski premijer Andrej Plenković, četvero ministar u hrvatskoj vlasti – Ivan Malenica, ministar pravosuđa  i uprave  koji je bio i domaćin, kao potpredsjednik ŽO HDZ – Šibensko – kninske županije, Vili Beroš, ministar zdravstva, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i Nika Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, potom Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ a te saborski zastupnici Branka Juričev Martinčev, Josip Begonja i Hrvoje Zekanović, Ivica Poljičak, državni tajnik u ministarstvu kulture i medija te visoki HDZ -ovi dužnosnici iz susjednih županija.

Kazalište je bilo dupkom puno, ali za razliku od nekih prošlih vremena nije prevladao pretjerani nacionalni zanos, a u glazbenom dijelu nastupio i Đani Stipaničev koji je za posljednju pjesmu „Šibenik je to” kao iznenađenje doveo klapu More.
 
Prvi je govorio Ivica Bratić, u ime Kluba utemeljitelja HDZ -a na šibenskom području, koji je podsjetio na neke važne datume s početaka djelovanja HDZ -a na ovim prostorima poput onih vezanih za utemeljenje HDZ -a, ali i pripremu za obranu Hrvatske. Naglasio je kako je HDZ od početka, pa i u obrani Hrvatske, bio  stožerna politička stranka u Hrvatskoj koja je zaslužna za njezino stvaranje, obranu i opstanak, a pozvao se, u prvom redu, na ostavštinu prvog hrvatskog predsjednika dr.sc. Franje Tuđmana. „Drago mi je da se ovaj skup održava upravo danas 28. veljače , istog dana kada je predsjednik Tuđman 1989. godine predstavio programska načela za stvaranje hrvatske države. Svjedoci smo stalnog ubadanja HDZ-a i napada na sve dosadašnje njegove predsjednike s lijeva i desna. Predsjednik Tuđman je prije 34 godine kazao kako je hrvatski narod europski narod koji mora zauzeti svoje mjesto u Europi i kako više nitko ne može zastupati interese Hrvatske u Europi i to je upravo ono što ste vi predsjedniče Plenkoviću ostvarili ulaskom Hrvatske u Schengen i eurozonu. Vi ste tu viziju predsjednika Tuđmana realizirali. HDZ je stožerna stranka koja donosi ključne odluke, a  imamo razne smušenjake koji to osporavaju”, istaknuo je.
 
Skupu se obratio i Paško Rakić, kao predsjednik GO HDZ -a Šibenik  koji je na početku kazao da je imao samo 9 godina kada je u Šibeniku utemeljen HDZ, ali s sjeća nacionalnog zanosa iz tih dana. 
„HDZ je najuspješnija politička organizaciju u Gradu Šibeniku. Prisutan je u svih 35 gradskih četvrti i mjesnih odbora i najavljujem pobjedu i na narednim mjesnim izborima. Dajem snažnu potporu našem gradonačelniku Željku Buriću koji je sa svoji timom od Šibenika napravio najljepši biser Jadrana. U narednom razdoblju imamo zadaću opravdati povjerenje građana u Šibeniku koji su nam povjerili dva mandata vratiti povjerenje birača na razini Županije koja sada ima vlast koju ćemo pamtiti samo po sukobima i svađama”, kazao je Rakić. On se jedini od govornika osvrnuo i na neke negativne pojave koje se stavljaju na teret HDZ -a kazavši: „Kroz  politiku i naše redove provlače se i pojedinci kojima na provom mjestu nisu interesi građana nego njihovi osobni interesi. Oni se moraju zapitati koji su to  interesi vodili naše domoljube od stoljeća sedmog, a to su bili ljubav prema čovjeku i Bogu i toga se moramo držati i danas”, naglasio je. 
 
Ministar Ivan Malenica govorio je o tomu kako je HDZ nakon ulaska Hrvatske u Schengen i EU zonu ostvario sve svoje strateške interese i da sada nastavlja raditi na politikama koje donose bolji život građanima. Spomenuo je reformu pravosuđa, moderniziranje zakona propisa, ubrzavanja rješavanja zaostalih sudskih sporova. Istaknuo je Šibenik kao primjer razvoja u Hrvatskoj. 
Željko Burić, predsjednik ŽO HDZ -a napomenuo je kako bi mu bilo draže da govori u svojstvu gradonačelnika Šibenika jer bi tada mogao nabrajati brojne projekte koje su proveli i koje provode.
 
„HDZ je u Šibeniku neprikosnoven. Boli nas gubitak vlasti u Županiji, ali ta će bol biti kratka,a onda pobjeda još slasnija. „U 33 godine HDZ je stvorio stabilnu hrvatsku državu, ami smo u Šibensko – kninskoj županiji tome pridonijeli”, kazao je navodeći niz pozitivnih brojki, ali iz 2019. godine do kada je HDZ u Županiji bio na vlasti. „ Te smo godine imali čak 70 posto prihoda od gospodarstva. Županija je po turističkim dolascima činila 6,7 posto svih dolazaka u Hrvatskoj. U gospodarstvu je bilo zaposleno 13 000 ljudi, rasli su prihodi poduzetnika, značajno više od troškova , nezaposlenost je padala, a govorili su nam da smo klijentelistička stranka pa čak na si prozivali za kriminal. Takve rezultate ne bismo imali da smo razmišljali o vlastitim pozicijama, a ne o pozicioniranju Hrvatske”, istaknuo je Burić. Osvrnuo se i na aktualnu vlast u Županiji.” Nije svaka promjena dobra. Mi danas imamo umjesto vlasti kazališnu scenu na kojoj se stvaraju predstave. Pristup u kojem politika služi za samopromociju nije dugog vijeka učio nas je i predsjednik Tuđman”, kazao je Burić završivši svoj govor citatom koji je nedavno izrekao premijer Plenković o tomu kako su kritičarima strateške odluke koje donosi hrvatska vlada samo agencijska vijest, a HDZ -u je to nešto s čim se identificira. 
Na kraju se skupu obratio predsjednik HDZ -a Andrej Plenković koji je čestitao domaćinima na svemu što su napravili u protekle 33 godine, a onda je počeo nabrajati sve što je njegova vlada napravila.
 
„ Naš strateško postignuće i naša ostavština je spajanje državnog teritorija Pelješki mostom što je najsuverenističkiji potez. Uspjelo nam je i nešto što nikome do sada nije,a to je da istodobno, 1.siječnja ove godine uđemo u i Schengen i eurozonu. Preostalo nam je još samo članstvo u OCD-u, ali i u tu jako organizaciju ćemo ući za nekoliko godina. Vodili smo računa i o sigurnosti. Prva smo vlada koja je nabavila višenamjenske borbene avione i imat ćemo najsuvremenije zrakoplove od Njemačke do Grčke. Stabilizirali smo jave financije i smanjili javni dug. Povećali smo investicijski rejting Hrvatske, izgradili LNG terminal. Državnim intervencionizmom uspjeli smo u kriznim vremenima i koronakrizi održati društvenu koheziju. U tim vremenima znali smo se nositi i s onim za što nismo bili spremni. Isplatili smo 800 000 plaća u privatno sektoru , rasterećivali poduzetnike, pomagali umirovljenicima, potrebitima, nezaposlenima, ribarima, poljoprivrednicima. Mi smo 2022. godinu prošli bez ijednog ozbiljnijeg prosvjeda. Izgradili smo LNG terminal koji će postati bitan za cijelu regiju”, nabrajao je Plenković,a posebno se pohvalio podatkom koji je upravo dobio, a to je da je upisano više od milijardu  eura državnih obveznica, više nego što su planirali. „Tih 35 000 građana koji su ih upisali su pokazali povjerenje prema ovoj državi i vladi i shvatili su da će kamate koje u dvije godine oni dobiju ostati u Hrvatskoj, a da ih nećemo dati inozemnim bankama kao što je to bilo do sada”, dodao je Plenković uz zaključak da su sve to uspjeli zato što su uspjeli zadržati političku stabilnost. Pozvao je stranačke kolege da u narednom razdoblju rade na ravnopravnom razvoju Hrvatske, borbi protiv korupcije, jačanju pravne države, demografskoj obnovi i energetskoj samostalnosti Hrvatske.
 
Nakon skupa u HNK u Šibeniku svi su bili pozvani na domjenak u Gradskoj vijećnici.
Tko je sve bio na svečanosti pogledajte u Fotogaleriji.
Iz kategorije: Vijesti