Datum objave: 21. Veljača 2023

PODSJETNIK/ Šibenik već dugo nema karneval, a nekada je imao najbolje karnevale u Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske su se gradske maškare posljednjih godina pretvorile u dječje maškare. To nekada nije bilo tako. Nekada je za njih živio cijeli grad,a završnica je bio ples pod maskama u hotelu Krka.  Šibenik je izmešu dva svjetska rata imao najbolje karnevale u Dalmaciji, a nakon Domovinskog rata, krajem devedesetih godina imao je posebnu udrugu “Arlekin” koja je organizirala gradske maškare.

Šibenik je 1928. godine imao najbolje maškare u Dalmaciji. Organizirao ih je veslački klub „Krka“ uz pomoć najvećeg meštra karnevala kojeg je Šibenik ikada imao, trgovca, javnog i kulturnog djelatnika, skrbnika o gradskim perivojima i jednog od osnivača kupališta „Jadrija“, Ante Frue i šibenskog slikara, karikaturiste, prvog modernog dizajnera, Zvonka RakamarićaKako je izgledao taj legendarni karneval možemo vidjeti zahvaljujući autentičnim fotografijama koje je sačuvala zagrebačka Šibenčanka Vjera Rudnički Šarac

Tko može organizirati veće i bolje maškare od Šibenčana?

Kako su izvijestile splitske dnevne novine „Novo doba“, znalo se da uprava i veslači „Krke“ nešto spremaju, štoviše znalo se da pripremaju nešto izvanredno „ali da će to biti u onakovom stilu i od onakvog efekta, nije nitko očekivao“. Šibenski karneval 1928. godine imao je golemi odjek u cijeloj Dalmaciji pa su se već iduće 1929. godine dalmatinski gradovi počeli natjecati tko može organizirati veće i bolje maškare od Šibenčana i tko će nadmašiti Šibenik, ali nisu uspjeli jer je Šibenik i 1929. godine usprkos nezapamćeno jakoj zimi imao najbolji i najveći karneval u cijeloj Dalmaciji.
Da će karneval 1928. godine biti nešto izuzetno naslućivalo se mjesecima unaprijed štoviše još krajem 1927. godine zato što su organizatori, držeći ono najvažnije u strogoj tajnosti, kratko, ali znakovito obavještavali Šibenčane da se na vrijeme prijave za učešće u karnevalskoj povorci. Odmah je dano do znanja da oni koji se ne prijave na vrijeme neće moći pristupiti povorci jer će je čuvati i osiguravati policija. Šibenčane koji se nisu namjeravala maškarati organizatori su pozivali da zasipaju povorku bombonima i konfetima te pridonesu općem veselju.

 

Pat, Patachon i lađa od 16 metara

Evo kako je novinar „Novog doba“ opisao taj do tada nezapamćeni, a od tada trajno zapamćeni šibenski karneval:
Sav Šibenik bio je na nogama i samo se policiji mora zahvaliti što je očuvan red i nije došlo do gužve. Poljana, obala državna cesta sve do sv. Križa bila je prekrita masom svijeta koja se divila veličanstvenom prizoru krabuljnog korsa Pomorskog sportskog kluba „Krka“. S izvjesnim zakašnjenjem krabuljno korso je krenulo, a predvodio ga je crni konjanik za kojim su išli Fausti, anđelčići, krampusi pa oveća grupa konjanika u raznim staromodnim kostimima. Pierotti, beudini sa svojim Maharadžom, za njima cirkusanti, pa kočije s raznim egzotičnim figurama, a iza njih automobili s dvije grupe djece u frakovima i s cilindrima na glavama, bili su tu i Pat i Patachon i još puno toga, a sred mase nadrealno je plovila ogromna lađa koja je izazivala pravo divljenje. Lađa je bila duga 16 metara, a izrađena je vjerno do najsitnijih detalja. Na njoj su bili komandant, časnici pa kormilar i sva ostala mornarska trupa, zanimljivi kuhar, konobari i brodski pikolo, a između njih muzikanti i putnici – lordovi sa svojim damama. Lađa je bila slika i prilika potpuno luksuznog transatlantika. Masa Šibenčana oduševljeno je pozdravljala čudesni „Krkin“ krabuljni korso pripremljen s mnogo volje, mara i mašte. Nakon krabuljnog korsa , prvorazredne karnevalske priredbe, uslijedio je najzabavniji i najveseliji ples. Uspjeh je bio ogroman iako je maškaranih plesača u svjetski aranžiranoj dvorani hotela „Krka“ bilo toliko da se nitko nije mogao ni micati od opće stiske. Uprava i veslači „Krke“ mogu biti i više nego zadovoljni onim što su postigli. Tako nešto može upriličiti samo sportski klub čiji članovi vrijedno rade na njegovom prestižu i napretku na što su im Šibenčani uzvratili simpatijama i pokazali im koliko ugled uživaju među građanstvom.

 

Izbori za Općinsko vijeće u sjeni karnevala

Taj spektakularni karneval za kojeg kreirao i režirao slikar i karikaturist Zvonko Rakamarić, a njegovu organizaciju predvodio glavni šibenski meštar karnevala, Ante Frua, pisale su tadašnje novine, pokazao je koliko Šibenčani mogu biti složni i koliko im je stalo do svega onoga što u Šibeniku vrijedi i zaslužuje podršku. To je bio i glavni razlog što se na karnevalu nije moglo vidjeti ni traga političkim podjelama među Šibenčanima iako je već uvelike bila počela kampanja za izbor novog saziva Općinskog vijeća, općinskog načelnika i čak šest općinskih predsjednika. U tijeku su bili i vrući pregovori između HSS-a i Zemljoradničke stranke koji su u dotadašnjem općinskom Vijeću imali jednak broj vijećnika. HSS i Zemljoradnici pokušavali su se dogovoriti kako pobijediti na izborima i podijeliti vlast, a ponudili su im se i Disidenti Stjepana Radića. Pregovori tijekom kojih su Zemljoradnici vodili glavnu riječ bili su prekinuti zbog karnevala, što je dobro došlo šibenskim HSS-ovcima da se konsolidiraju i ojačaju svoje pregovaračke pozicije. Oni su pred sam polazak karnevalske povorke konstituirali svoj Klub općinskih vijećnika te za njegovog predsjednika i zamjenika izabrali dr. Šimu Vlašića i Šimu Belamarića, a uz to su se dogovorili i o podjeli funkcija u općinskoj upravi nakon izbora za koje su bili sigurni da će na njima pobijediti.

Samo jedna krađa u općoj karnevalskoj gužvi

Zanimljivo je da su maškare 1928. godine, najveće koje je Šibenik do tada organizirao, a koje čini se ni do danas nisu nadmašane, protekle u miru i bez najmanjeg incidenta te da se u općoj karnevalskoj gužvi tijekom koje su gotovo sve kuće bile prazne, a krčme, konobe i dućani zatvoreni, dogodila samo jedna krađa. Neki Zorica iz Pokorasela (Pakova Sela?) kod Drniša iskoristio je priliku i jednom šibenskom krčmaru ukrao 400 dinara utrška, ali je odmah bio uhićen te je priznao što je učinio i vratio ukradeni novac.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: