Datum objave: 17. Veljača 2023

ZAVRŠIO PROJEKT "DOMAĆE U VRTIĆE" / Poticat će se i dalje kratki lanci opskrbe između poljoprivrednika i vrtića na šibenskom i zadarskom području

Diana Ferić
Diana Ferić

Zajedničkim aktivnostima svih partnera u međuteritorijalnom projektu suradnje između četiri LAG-a s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije: LAG „Laura“, LAG „Bura“, LAG „More 249“ i LAG „Krka“ „Domaće u vrtiće” izrađena je Studija o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u predškolske odgojno-obrazovne ustanove. Uz izradu studije, u sklopu tog projekta realizirale su se edukativne kulinarske radionice za kuharsko osoblje vrtića te se izradila dječja kuharica. Za predstavnike OPG-ova organizirale su se aktivnosti informiranja i povezivanja kako bi poljoprivrednici stekli znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog poslovanja i povećanje konkurentnosti. Provedbu projekta pratile su i promotivne aktivnosti koje su uključivale izradu edukativno-promotivnih materijala te animiranog i promotivnih videa, rečeno je na završnoj konferenciji tog projekta koja je održana jučer u Šibeniku.

Svrha projekta je stvaranje preduvjeta za uvođenje novih namirnica i povećanje potrošnje proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u dječjim vrtićima. Specifični cilj projekta je povećanje važnosti zdrave prehrane od najranije dobi te jačanje osviještenosti i uključivanja sezonskih i lokalnih namirnica u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama kroz promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici dječjih vrtića uključenih u projekt, poljoprivrednici, predstavnici javnih institucija i privatnog sektora te ostali zainteresirani građani.

Ovo nije kraj projekta – čeka nas naporan rad kako bi rezultate projekta pretočili u djelo i na taj način potaknuli promjenu u našoj lokalnoj zajednici. I dalje ćemo poticati i nastojati da se ostvare kratki lanci opskrbe između poljoprivrednika i vrtića na našem području. Smatramo kako već i s jednim domaćim, lokalno uzgojenim proizvodom koji će se naći na meniju vrtića, pokrećemo kotač promjena”, poručila je za kraj Meri Krnić, voditeljica „Lag-a More 249“.

Nakon službenog dijela konferencije sudionici su nastavili s umrežavanjem svih dionika uz neformalan razgovor i zakusku.

 

Iz kategorije: Vijesti