Datum objave: 17. Veljača 2023

VIJEĆNICI SDP -a / Nedopustivo je da Predsjednik Županijske skupštine poziva svoje vijećnike da ruše kvorum

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije zatražili su mišljenje Odbora za statut, poslovnik i propise Županijske skupštine Šibensko-kninske županije vezano za očito kršenje Statuta Šibensko-kninske županije i Poslovnika Županijske skupštine Šibensko-kninske županije.

 „Predsjednik Skupštine, koji bi po Statutu i Poslovniku trebao održavati red na Skupštini, poziva svoje vijećnike da ruše kvorum, što je nedopustivo i neprimjereno funkciji Predsjednika Skupštine.
Uz to 14 vijećnika javno odbija sudjelovati u radu Skupštine iako je Statutom i Poslovnikom propisano da svaki vijećnik ima pravo i DUŽNOST biti nazočan na sjednicama i sudjelovati u radu Županijske skupštine.Zamolili smo Odbor za statut, poslovnik i propise Županijske skupštine Šibensko-kninske županije da dade svoje mišljenje na ova dva kršenja Statuta i Poslovnika”, kaže Karlo Klarin, predsjednik ŽO SDP -a Šibensko – kninske županije.
 
Prema članku 42. Poslovnika Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Odbor za statut, poslovnik i propise Županijske skupštine Šibensko-kninske županije ima zadatak da prati provedbu Poslovnika Skupštine.
 “Ovim putem tražim mišljenje Odbora o statutarnosti ponašanja predsjednika Skupštine Šibensko-kninske županije.Na posljednjoj sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije predsjednik Skupštine zatražio je od jednog djela vijećnika iz njegove stranke da napusti sjednicu čime je srušen kvorum i doveden je u pitanje daljnji rad Skupštine. U članku 25. Poslovnika Županijske skupštine Šibensko-kninske županije piše da Predsjednik Skupštine, između ostalog, „saziva sjednice Skupštine, predsjedava im i održava red na sjednicama, te brine se o primjeni Poslovnika Skupštine“. 
U članku 113. piše „Red na sjednici osigurava predsjednik Skupštine“. Također u članku 45 Statuta Šibensko-kninske županije piše da Predsjednik Skupštine „održava red na sjednici Županijske skupštine. Namjernim rušenjem kvoruma, pozivajući vijećnike da izađu sa sjednice, Predsjednik Skupštine prekršio ovlasti dane mu Statutom Šibensko-kninske županije i . Poslovnikom Županijske skupštine Šibensko-kninske županije”, smatra Ivan Bašić, vijećnik SDP -a.
Iz kategorije: Vijesti