Datum objave: 06. Veljača 2023

SURADNJA POSLOVNIH ŽENA / Inspirativno druženje i "učenje " na OPG - u Brankice Borovića u Radučiću

Diana Ferić
Diana Ferić

 Hrvatska udruga poslovnih žena Krug i njezin šibenski ogranak organizirali su susret žena poduzetnica Šibensko kninske županije na OPG – u svoje članice Brankice Borović, vlasnice kozmetičke linije „Viktorija prirodna kozmetika” radi umrežavanje žena poduzetnica i njihovog osnaživanje kroz pozitivna i inspirativna iskustva.Svojom pričom, energijom i strašću prema poslu koji radi Brankica Borović inspirirala je i zadivila svoje kolegice poduzetnice.

Njezin suprug Paolo Alessandro Mari i ona napustili su managerske poslove u Rimu u kojem je Polo rođen i doselili se u selo Radučić, u Općini Ervenik odakle potječe Brankina obitelj. Osnovali su OPG za uzgoj i proizvodnju kozmetičkih preparata od ljekovitog bilja, a brend prirodne kozmetike koji proizvode od smilja i magarećeg mlijeka nazvali su po svojoj sada četverogodišnjoj kćerki Viktoriji. Uspjeli su se dokazati na tržištu i razvijaju se pa planiraju još dvije linije prirodne kozmetike i to od badema i meda. Osim Hrvatske tržište im je odnedavno Njemačka i Švicarska.

Brankica je poslovnim ženama prenijela svoje iskustvo s korištenjem EU fondova za ruralni razvoj uz pomoć kojim su nabavili mehanizaciju i opremili laboratoti kao i suradnje s medijima koji su joj pomogli u proboju na tržište.

To se može prepričati u pet rečenica, ali to je jedan jako dug i težak put. Jako puno administracije, certifikata i dozvola, ali živjeti viziju na taj način da ti to što radiš nije samo posao . To je nama način života. Ljudi u Radučiću uglavnom vide samo pustoš i krš, ali moj suprug Paolo, kada je prvi put došao vidio je puno više, to da imamo najbolju klimu na svijetu i sve ostalo. Nama je taj krš dao život i jedva uspijevamo proizvesti sve što se do naših proizvoda traži”, kazala je Brankica ističući kako je dobra model opstanka „farm to face” u njenom slučaju proizvodnje kozmetike ili „ s polja do stola” u slučaju proizvodnje hrane.

Članice Kruga su uživale i u radionici na kojoj su same napravile kreme od eteričnih ulja i drugih prirodnih dodataka, a mlada studentica fizioterapije Rina Lekaj ih je uputila u to kako masirati lice.

Cilj susreta je povezivanje žena poduzetnica iz Šibensko-kninske županije kroz tematske radionice i međusobnu razmjenu iskustava radi jačanja poduzetništva, osnaživanja žena i poticanje na samozapošljavanje”, ističe Anita Ercegovac, odnedavno predsjednica šibenskog KRUG -a, inače kninska poduzetnica i osnivačica Udruge za djecu i mlade „Čarobni svijet” . Bila je to i prilika za jače povezivanje poduzetnica iz Šibenika i Knina.

Po riječima Zorane Ivić, predsjednice nacionalne udruge KRUG to je druženje i jedna od aktivnosti projekta Start up nacija, čiji je nositelj udruga GTF-Inicijativa za održivi rast iz Zagreba, a Hrvatska udruga poslovnih žena Krug je partner na projektu. Projekt Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja pridonosi izgradnji kapaciteta javnog i civilnog sektora za kvalitetno prenošenje potreba u društvu i zagovaranje unaprjeđenja javnih politika socioekonomskog razvoja. Cilj projekta je poticati stvaranje kvalitetne više sektorske suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave i javnih znanstvenih institucija.

Iz kategorije: Vijesti