Datum objave: 19. Siječanj 2023

STIGLA ZIMA / U Dalmaciji i danas kiša i grmljavina, u gorju od noćas pada snijeg

Diana Ferić
Diana Ferić

U gorju je noćas počeo padati snijeg, koji se nastavlja i jutros. Najava je to za nadolazeće dane, kada nas čekaju jače zahlađenje i snijeg, kojeg bi trebalo biti posvuda u Hrvatskoj.

Za danas iz Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđaju u unutrašnjosti pretežno, a na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s oborinama. Bit će kiše, na Jadranu mjestimice i pljuskova i grmljavine, a u višem gorju snijega. Uz postupni pad temperature zraka susnježica i snijeg očekuju se i u nizinama, osobito sjeverozapadne Hrvatske, a mogući su ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana.

Na kopnu će puhati povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu umjerena do jaka bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 1 do 7, na Jadranu između 7 i 13°C.

I sutra bi u unutrašnjosti ponegdje trebalo biti susnježice i snijega, a u Dalmaciji mjestimice kiše. Sutra će jutarnja temperatura zraka biti niža - od -4 do 0, na Jadranu između 2 i 7. Najviša dnevna će biti od -1 do 4, na moru između 7 i 11 °C.

Izdana upozorenja Meteoalarma

Za danas su izdana upozorenja Meteoalarma. Za zagrebačku regiju (čitava središnja Hrvatska) i karlovačku regiju proglašeno je žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće od 5 do 15 centimetara snijega, dok je za gospićku regiju, koja u ovom slučaju obuhvaća i Gorski kotar, proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće više od 15 centimetara snježnog pokrivača.

Za većinu obale također je proglašeno žuto upozorenje, zbog vjetra u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, snijega odnosno poledice te grmljavinskog nevremena u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu. Snijega, prolazno, može biti i na kvarnerskim otocima. 

Za sami jug Hrvatske proglašeno je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog pa i olujnog juga. Najjači udari vjetra očekuju se u rasponu od 65 do 100 km/h. 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: