Datum objave: 13. Siječanj 2023

SAGA O HDZ -OVIM AMANDMANIMA / Petrina napisao da je "Župan glupan i totalna neznalica, a da se Željko Burić ponekad pravi glupim"

Diana Ferić
Diana Ferić

Sporni amandmani HDZ-a, koje je na prošloj sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije odbio župan Marko Jelić, a predsjednik Skupštine Stipe Petrina stavio na glasovanje i vijećnici ih većinom prihvatili, ipak će biti dio proračuna, potvrdio je za Šibenski portal šibensko-kninski župan. Marko Jelić.

Vijećnici Županijske skupštine, podsjetimo, sredinom prosinca usvojili proračun za ovu godinu, ali su potom vijećnici HDZ-a napustili sjednicu nezadovoljni odlukom župana Jelića koji je odbio njihove amandmane. Sve se dodatno zakompliciralo jer se o amandmanima, koje je predsjednik Stipe Petrina uvrstio u dnevni red, ipak glasalo i većina vijećnika, njih 20, prihvatilo je HDZ-ove prijedloge da se predvidi novac za Otvaranje savjetovališta za sprječavanje pretilosti, odluka o leasingu za dva vozila za Zavod za hitnu medicinu te donošenje mjera za stjecanje prvog radnog iskustva za visokoobrazovane osobe.

Župan je novinaru kazao kako će to ipak uključiti u proračun, ali da zato neće biti novca za medije, Smotru folklora i Sajam agroturizma.

I predsjednik ŽO HDZ -a Željko Burić je za Šibenski portal kazao da taj amandman mora biti dio ovogodišnjeg proračuna. „Mi smo u međuvremenu dobili i službenu potvrdu da su izglasani amandmani dio proračuna. Mi smo se, naime, obratili službeno instituciji Županijske skupštine, tražili službeno mišljenje jer po nama je to legitimno izglasano. Ne može nitko dezavuirati nešto što je izglasano od predstavničkog tijela”, izjavio je

Župan je glupan i totalna neznalica dok se Željko Burić ponekad pravi glupim” ističe na sve to Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine u svom kometaru koji je objavio na svom Facebook profilu i ističe kako Župan ne može ništa stavljati ili mijenjati u proračunu za 2023 poslije 1.1. 2023 i to samoinicijativno i bez glasanja Županijske skupštine. Tvrdi da se Župan, unatoč svojim titulama pogubio:

Jasno je svakome tko i malo pozna Zakon o proračunu i Zakon o LP( R )S d a tako nešto zakonski ne drži vodu te da nije moguće.Jasno je svakome tko čita ovaj članak da se župan totalno pogubio usprkos tome što se kiti titulom Prof .Dr.sc (istina titula je LAŽNA ali se župan svejedno njome kiti ) .Naime, da bi nešto bilo u Proračunu nužno je ispoštovati zakonsku proceduru. To ide ovako.Župan (u ovom slučaju ) predlaže Županijskoj skupštini Prijedlog proračuna za narednu godinu (2023) .Napomena, župan je jedini OVLAŠTENI PREDLAGATELJ po ZAKONU O LOKALNOJ I PODRUČNOJ (REGIONALNOJ ) SAMOUPRAVI Članak 69 . stav 1 i 2. (NN 123/17 ).Nikako netko iz redova vijećnika ŽS .Dakle, na prijedlog župana županijska skupština raspravlja i eventualno predlaže OVLAŠTENOM PREDLAGATELJU AMANDMANE na prijedlog proračuna.U ovom slučaju je upravo tako i bilo . Ovlašteni predlagatelj (SAMO ON ) može i ne mora prihvatiti prijedlog amandmana na proračun .U ovom slučaju župan nije prihvatio Amandman HDZa .S time je priča sa proračunom ŠKŽ za 2023 gotova”, objašnjava Petrina.

Osvrnuo se i na to što je upravo on amandman koji je Župan odbio stavio na glasanje i kaže da je to napravio samo „da bi se raskrinkala županova lažne slika koju uporno gradi u javnosti o sebi kao o tolerantnoj , poštenoj , pametnoj i mudrom osobi,kako sam sebi voli podilaziti. Predsjednik ŽS ŠKŽ odnosno ja osobno stavio sam amandman HDZa na glasovanje (suprotno poslovniku o radu ŽS i suprotno Zakonu o LiPiRS i amandman „ prolazi „ većinom glasova . Naravno , NEZAKONITO jer nema ni u jednom pravnom propisu uporište da se na takav način mijenja proračun”, zaključuje Petrina. 

FOTO: Dalmacija danas

Iz kategorije: Vijesti