Datum objave: 04. Siječanj 2023

EUROPARLAMENTARAC PICULA : Smiješno mi je malo vidjeti ministra Filipovića koji zvuči kao glasnogovornik neke razjarene udruge za zaštitu potrošača

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski europarlamentarac, Šibenčanin Tonino Picula u N1 studiju uživo govorio je o uvođenju eura, Schengenu i ostalim vanjskopolitičkim temama.

"Možda bi vladu trebalo staviti na crnu listu"

"Tek nakon uvođenja eura počinje prava rasprava o euru kao novoj hrvatskoj valuti. Formalno se moglo raspravljati i nagađati i prošle godine, ali čini mi se da je to bilo više površinski", rekao je Picula koji smatra da su svi puno više razmišljali o političkom efektu, a mnogo manje kako će se to odraziti na svakodnevni život građana.

"Možda bi hrvatsku vladu trebalo staviti na crnu listu odgovornih", dodao je Picula. Osvrnuo se i na oštre poruke koje su iz vlade upućene trgovcima zbog povećanja cijena.

"Smiješno mi je malo vidjeti ministra Filipovića koji zvuči kao glasnogovornik neke razjarene udruge za zaštitu potrošača iako je njegova vlada imala i škare i papir da neke stvari pokuša prevenirati", komentirao je Picula.

Podsjetio je da je HDZ u ožujku prošle godine odbio amandmane kojima su SDP i Možemo tražili da se na vrijeme sankcioniraju oni koji će nepoštenim trgovačkim praksama pokušati steći ekstraprofit, kao i da se formiraju crne liste.

"Nije prvi put da vlada reagira reaktivno, a ne proaktivno"

Na pitanje misli li da su se sada probudili, Picula odgovara da nije prvi put da vlada reagira reaktivno, a ne proaktivno. "Ovo nezadovoljstvo možda ima po njihovoj procjeni i ozbiljnu političku dimenziju. Oni žele amortizirati nezadovoljstvo građana koje se može odraziti i u političkim preferencijama", kazao je Picula.

Napominje da treba biti korektan pa kazati da nije samo konverzija razlog skokova cijena.
"Prvi poremećaj bio je uzrokovan krizom u dobavnim lancima europske industrije u prvoj godini covida, od koje se zapravo nikad nismo oporavili. Drugi je, naravno, Putinova agresija na Ukrajinu. Ali ima i treći faktor, a to su inflatorna očekivanja", kazao je Picula pa nastavio:

"Inflacija je visoka. U RH je zadnje mjerenje bilo na razini 13.5 posto. Trgovci i svi koji pružaju neke usluge ugrađuju povišene cijene zbog očekivanja da će cijene i dalje ići gore. Potrošači biraju tako da biraju jeftinije proizvode, što dodatno smanjuje ekonomsku aktivnost. Više je faktora zašto smo se našli u ovoj situaciji u kojoj svi traže žrtvenog jarca."

"Vlada naprosto trči za vlastitim repom"

Upitan je li prekasno sada za reakciju vlade, Picula je kazao da je to "naprosto trčanje za vlastitim repom", a dodao je i da nije siguran koliko vlada može biti dosljedna u tome.

"Najcjelovitiju kritiku vladinih mjera dala je Europska komisija koja je kazala da je 70 posto mjera koje je vlada uvela pogrešno. Puno koštaju, a ne štite u dovoljnoj mjeri one za koje su dizajnirane - najosjetljivije skupine društva i poduzetništva", rekao je Picula pa se osvrnuo na još neke kritike na račun Hrvatske koje su navedene u izvješću Europske komisije.

"Mjere ne stimuliraju štednju jer su preplošne, horizontalne su. Treće, dok ECB pokušava suzbiti inflaciju, s druge strane imate države koje daju raskošne gospodarske pakete, što jedno s drugim ne ide", rekao je Picula koji vjeruje da će se vlade morati uskladiti s očekivanjima ECB-a o načinu stimuliranja štednje energije.

"Prijedlog je da se novac usmjerava do određene granice, da se subvencionira energija, ali da svatko tko troši iznad određene projekcije plaća u skladu s cijenom koja je relevantna na tržištu. Hoće li to Banski dvori poslušati, vidjet ćemo", zaključio je.

Iz kategorije: Vijesti