Datum objave: 19. Prosinac 2022

SHE FORCE : Inspirativna poduzetnička priča Brankice Borović i razvoju njezina brenda prirodne kozmetike „Viktorija”

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnički podvig u koji su se 2015. godine upustili Brankica Borović i njezin suprug Paolo Alessandro Mari neki nazivaju hrabrošću, a neki ludošću, a reklo bi se da su zapravo ludo hrabri. Napustili su managerske poslove u Rimu u kojem je Polo rođen i doselili se u selo Radučić, u Općini Ervenik odakle potječe Brankina obitelj i osnovali OPG za uzgoj i proizvodnju kozmetičkih preparata od ljekovitog bilja, a brend prirodne kozmetike koji proizvode od smilja i magarećeg mlijeka nazvali su po svojoj sada četverogodišnjoj kćerki Viktoriji. Uspjeli su se dokazati na tržištu i razvijaju se pa planiraju još dvije linije prirodne kozmetike i to od badema i meda.

Odrekli smo se pozicija marketinškog IT menadžera i voditeljice projekata EU-a te otišli iz Rima kako bi se skrasili u mjestu u kojesam često dolazila u posjet baki i djedu. Priču i život koji trenutno živimo počeli smo sanjati prije više od deset godina, kada su smo upoznali u Rimu. Isprva smo živjeli s bakom i djedom u kući bez vode i WC -a, a prije osam godina smo u Radučiću  izgradili kuću i nakon toga registrirali OPG za uzgoj ljekovitog bilja. Počeci su, naravno, bili dosta zahtjevni, ali i jako romantični', počinje svoju poduzetničku priču Brankica Borović ističući da se niti u jednom trenutku nisu pokajali.

To se može prepričati u pet rečenica, ali to je jedna jako dug i težak put. Jako puno administracije, certifikata i dozvola, ali živjeti viziju na taj način da ti to što radiš nije samo posao . To je nama način života. Ljudi u Radučiću uglavnom vide samo pustoš i krš, ali moj suprug Paolo, kada je prvi put došao vidio je puno više, to da imamo najbolju klimu na svijetu i sve ostalo. Nama je taj krš dao život i jedva uspijevamo proizvesti sve što se do naših proizvoda traži”, kaže Brankica.

 

Krenuli su doslovce krčeći zemlju i obrađujući plantažu smilja motikom,a prije toga Paolo je motiku vidio samo u muzeju, kako kaže u šali, ali danas imaju svu potrebnu mehanizaciju, destileriju i suvremeno opremljen laboratorij za proizvodnju kozmetike.

Cijeli ciklus proizvodnje događa se na njihovu OPG-u; od vođenja farme magarica pa do uzgoja i obrade smilja, branja, prerade i pripreme certificirane kozmetike visoke kvalitete u njihovu laboratoriju.

 

Koristili smo fondove ruralnog razvoja kako bismo stvorili laboratorij za proizvodnju kozmetike. Zatim smo prošle godine bili finalisti projekta Startaj Hrvatska, a on nam je otvorio do tada najveća vrata hrvatskog tržišta ulaskom u više od 120 trgovina Spara i Interspara. Prije toga smo proizvodili stotinjak krema u seriji, a onda je Spar Hrvatska od nas naruči 8000 proizvoda – 5000 komada kreme za lice s magarećim mlijekom i 3000 komada gela za tuširanje s magarećim mlijekom i uspjeli smo.Prije dvije godine osvojila sam drugo mjesto na izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika, a godinu prije naš je OPG proglašen najboljim OPG-om Šibensko-kninske županije. Brend smo nazvali Viktoria po našoj trogodišnjoj kćeri, izvoru svih naših inspiracija, motivacija i vizija. I tajna i kvaliteta brenda prirodne kozmetike Viktoria leže u pravcu koji se u kozmetici naziva farm to face, odnosno 'od polja do lica'”, objašnjava svoj poduzetnički projekt Brankica.

Po struci je diplomirana profesorica engleskog jezika i književnosti, sa završenim postdiplomskim studijima iz međunarodnog biznisa i javne politike u Italiji. Radila je dugo godina za talijansku organizaciju kao voditeljica za projekte iz fondova EU-a, a školovala se i u SAD-u na temu psihologije i biznisa. Prije desetak godina krenula je s prekvalifikacijom i edukacijom za proizvodnju kozmetike pa je u Rijeci završila školu aromaterapije, a u Provansi edukaciju o ljekovitom bilju, eteričnim uljima i parfemima, uz još nekoliko stručnih tečajeva o prirodnoj kozmetici kako u Hrvatskoj, tako i u Italiji. 

Brankica u svakom slučaju u svakom pogledu poduzetnički i marketinški razmišlja i ne propušta niti jednu priliku za predstavljanje svojih proizvoda i poduzetničke ideje u medijima

Na naše pitanje smatra li se hrabrom ženom i poduzetnicom odgovara:

Mislim da kad čovjek odluči pratiti svoje snove i neku viziju koja je ipak realna nije ludost, a možda i jest. Kad znaš da je to pravi put tvoja vizija mora biti jača od prepreka, To je ta tvoja odluka. Neki to zovu hrabrošću, možda je to ludost, ali tvoja vizija mora biti jača od svih prepreka, a njih je puno. Možda je to hrabrost, možda i jest, ali to se više ne pitaš samo ideš naprijed”.

FOTO: Šibenik News i Facebook Prirodna kozmetika Viktorija

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti