Datum objave: 07. Prosinac 2022

BLAGDAN SV. NIKOLE / Vjernici s otoka Krapnja i Brodarice blagdan svetog Nikolu proslavili na punti poluotoka Oštrice.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole, predvodio je misno slavlje na punti poluotoka Oštrice, kod kapelice sv. Nikole. Proslavu blagdana organizirali su župnik u Krapnju i Brodarici fra Ivan Lelas i fra Drago Ljevar.
Kapelica svetog Nikole na vrhu poluotoka Oštrica zavjetna je kapela krapanjskih i brodaričkih pomoraca i ribara. Devastirana je tijekom vladavine komunizma, a kip svetog Nikole komunistički aktivisti bacili su u more. Puk Krapnja i Brodarice kapelicu je obnovio i nabavio novi kip svetog Nikole, te se na tom mjestu svake godine okuplja o svečevu blagdanu.
Biskup Tomislav Rogić u homiliji je kazao kako je sveti Nikola dobro shvatio, a onda i živio Isusovu riječ evanđelja: Najveći među vama neka vam bude poslužitelj, jer tko se ponizuje bit će uzvišen. Naglasio je kako more uvijek predstavlja neizvjesnost i izazov s kojim se treba suočiti i nositi. Zvanje pomoraca i ribara stalno se susreće s providnošću. Bit će kako dragi Bog da, puno se puta čulo iz usta onih što od mora žive. More je slika životne borbe koju treba prevladati, izdržati s pouzdanjem i sretno u luku stići. Nepisano je pravilo da su na moru svi upućeni jedni na druge jer svakome može zatrebati pomoć. Solidarnost mornara sastavni je dio njihova zvanja. To se jednostavno podrazumijeva. Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca i ribara, znak je providnosti i učitelj dobrote. Za svog života uvijek je drugima dobro činio, svojim darovima siromašne spašavao i zato je postao djeci omiljeni svetac koji darove donosi. Živio je da druge usreći, spriječi od pogibelji, izbavi od straha i nevolju na dobro okrene. Zapravo svojim životom pokazivao je da se može živjeti drugačije, sretnije i ljepše kad se živi za druge. Postao je svjedokom Božje ljubavi za čovjeka, znakom Božje providnosti, Božjeg djelovanja po Isusu Kristu spasitelju čovječanstva , kazao je biskup vjernicima okupljenim na punti Oštrice te ih pozvao da mole za ribare i pomorce da im sveti Nikola bude uvijek ta druga lađa, taj brod koji ulijeva sigurnost i pouzdanje da ih po njegovom zagovoru uvijek prati Božja providnost na svim morima i u svim vjetrovima kroz koje moraju bordižati.
-Neka im ulijeva hrabrost u sklopljene ruke na molitvu i uči dobroti života za druge, za najmilije. Zapravo svi smo mi pomorci na moru života! Čestitam vam dan svetoga Nikole i želim vam blagoslovljenu plovidbu morima. Neka sve vas i vaše najmilije na tome putovanju prati nebeska zaštita Svemogućeg Boga i moćni zagovor svetog Nikole.

Izvor & foto: Šibenska biskupija

 

Iz kategorije: Vijesti