Datum objave: 04. Prosinac 2022

RAZVOJ PODUZETNIŠTVA: Na okruglom stolu u Splitu o umrežavanju i potpori poduzetnicima čula su se i šibenska iskustva

Diana Ferić
Diana Ferić

Okrugli stol s ciljem jačanja suradnje i umrežavanja poduzetničko-potpornih institucija održan je u Splitu, u hotelu Ambasador u Splitu u organizaciji Razvojne agencije Split – RaST, a na njemu su sudjelocali predstavnici Grada Splita i Grada Zagreba, različitih poduzetničko-potpornih institucija iz Splita, Šibenika i Dubrovnika, kao i predstavnici poduzetnika iz Urbane aglomeracije Split. Okrugli stol okupio je deset panelista različitih profila koji su kroz dva panela podijelili svoje profesionalno iskustvo i znanje kako bi došli do zajedničkih zaključaka i institucionalnih preporuka za unaprjeđenje poduzetničkog okruženja,a među njima je bila i Diana Mudrinić, direktorica šibenskog Trokuta.

Panelisti su kroz razgovor o različitim temama došli do zajedničkih zaključaka i preporuka za unaprjeđenje institucionalnog okruženja za razvoj poduzetništva Urbane aglomeracije Split, s intencijom da se primjeri dobre prakse vremenom preslikaju bilo gdje u Hrvatskoj, priopćili su organizatori.

Najvažnije preporuke oko kojih su bili složni svi panelisti, kao i sudionici okruglog stola, odnose se na intenzivniju suradnju poduzetnika, jedinica lokalne samouprave i poduzetničko-potpornih institucija, kao i bolje umrežavanje i razmjenu informacija na svim razinama. Umrežavanje svih sudionika doprinijeti će razvijanju usluga i rješavanju problema u realnom sektoru koje će u konačnici jačati cjelokupno gospodarstvo. Odnos tijela javne vlasti prema poduzetnicima treba postati fleksibilniji i više trebaju osluškivati potrebe lokalne zajednice, poglavito u današnje digitalno vrijeme, a potporne institucije trebaju biti spona suradnje institucija i poduzetnika koja će olakšati njihov rast i razvoj. U tom kontekstu od svih prisutnih naglašena je iznimna važnost ovakvog i sličnih događanja u svrhu razmjene znanja s ciljem razvoja poduzetništva”, kažu u Razvojnoj agenciji RaST.

U prvom panelu svoja iskustva podijelili su Vini Vrsalović iz Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, Mira Hajdić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a, Nikola Balić iz Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu, Toni Trivković iz Udruge Split Tech City i Petar Reić iz start-up tvrtke Omoguru. U prvom panelu naglasak je stavljen na usluge koje poduzetničko-potporne institucije pružaju poduzetnicima te kako ih unaprijediti i dalje razvijati. „Nama je cilj razviti pozitivno poduzetničko okruženje u društvu. Nažalost, naše ankete pokazuju da se uz poduzetnika u poslovanju, koji zapošljava, još uvijek vežu negativne konotacije. Potrebno je prepoznati i saznati stvarne potrebe poduzetnika koje se konstantno mijenjaju“, istaknula je Mira Hajdić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a, dok je Toni Trivković naglasio kako je potrebno da institucije u kontekstu podrške poduzetništvu imaju stalan dodir s lokalnom zajednicom, što bi posebno moglo omogućiti pozitivno okruženje poput Tehnološkog parka. Nikola Balić nadodao je kako je važno imati i kritičnu masu te konstantno raditi na umrežavanju, dok su se svi panelisti složili kako je potrebna veća suradnja institucija i poduzetnika što je omogućilo i današnje događanje. Jedan od zaključaka panela bio je kako se na poduzetnike ne smije zaboraviti u svim fazama rasta i razvoja. S obzirom da ne postoji suradnja na svim razinama i postoje velike potrebe za osvještavanjem potreba lokalne zajednice; umrežavanje, koordinacija i komunikacija su najvažniji faktori koji bi se u budućnosti trebali intenzivirati.

Na drugom panelu naglasak je bio na razvijanju intenzivnije suradnje između poduzetničko-potpornih institucija, kao i suradnje s jedinicama lokalne samouprave, naglašavajući primjere dobre prakse te prijedloge za unaprjeđenja. Svoj doprinos raspravi dali su Nera Pavić iz Sektora za gospodarstvo, poduzetništvo, turizam i investicije Grada Zagreba, Vedrana Franić iz Službe za razvoj Grada Splita, Ina Despotović iz Mreže poduzetničko-potpornih institucija BOND, Diana Mudrinić iz Inkubatora za nove tehnologije Trokut Šibenik i Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA. „Od sljedeće godine planiramo razvijanje Programa potpora u poduzetništvu i obrtništvu kojeg Grad Split do sada nije imao i krenut ćemo sa aktivnostima analize potreba poduzetnika na području grada da bi stekli bolji dojam o njihovim potrebama. Ujedno želimo veći naglasak staviti i na male tradicijske obrte u staroj gradskoj jezgri kako ne bi izumrli. Bez udruživanja i detektiranja zajedničkih problema, nikad nećemo krenuti naprijed i na tome trebamo više raditi“, naglasila je Vedrana Franić iz Službe za razvoj Grada Splita, dok je Nera Pavić iz Sektora za gospodarstvo, poduzetništvo, turizam i investicije Grada Zagreba istaknula važnost slušanja potreba lokalne zajednice: „Grad Zagreb svake godine izdvaja značajna sredstva za potpore i provodi brojne mjere za razvoj poduzetništva na području grada Zagreba. Koliko god smo zatvorena institucija, pokušali smo se maksimalno otvoriti i osluškivati potrebe te pronalaziti načine kako ih provesti i ostvariti. Pokušavamo micati granice, a udruženja su nam odlični partneri u provedbi mjera, potpora i promjena koje je potrebno uvesti kako bi se olakšalo poslovanje.“

Okrugli stol održan je u sklopu projekta “RaSTom do razvoja poduzetništva” koji provodi Razvojna agencija Split - RaST u partnerstvu s Gradom Splitom, a u sklopu kojega se naglasak između ostalog stavlja i na jačanje kapaciteta RaST-a kao poduzetničko-potporne institucije te na umrežavanje s drugim PPI-jevima iz Hrvatske i Europske unije koji pružaju usluge malim i srednjim poduzetnicima iz područja visokotehnoloških djelatnosti.

Cilj projekta je razvijati i pružati visokokvalitetne i inovativne usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima na području grada Splita i Urbane aglomeracije Split u svrhu unaprjeđenja osobnih i poslovnih vještina i znanja MSP-ova, čime se jača poduzetničko okruženje. Planiranim događanjima, digitalnim alatima i medijskom kampanjom promovirat će se poduzetništvo i usluge koje RaST nudi MSP-ovima, kao i horizontalna načela.

Projekt sufinancira Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 2.279.827,34 kuna, dok je iznos EU potpore 1.937.852,77 kn.

Iz kategorije: Vijesti