Datum objave: 25. Studeni 2022

MOŽE LI NAS VIŠE IŠTA IZNENADITI / Bivša ministrica Žalac slavila rođendan EU i proračunskim novcem, a jela se i juha od bikovog repa

Diana Ferić
Diana Ferić

Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, proslavu svog 40. rođendana platila je novcem EU. Rođendan je slavila početkom veljače 2019. godine, a račun u restoranu Šarm u Heinzlovoj ulici u Zagrebu iznosio je 23.750 kuna. 

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU taj je račun odobrilo za plaćanje 4. ožujka 2019., na teret Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, piše Telegram. Taj račun nalazi se u spisu predmeta Ureda europskog javnog tužitelja temeljem čijeg naloga je lani Žalac uhićena pod sumnjom za muljanje u postupku javne nabave informatičkog sustava.

Troškove često koristili za izdavanje fiktivnih računa?

Račun dokazuje da je Ministarstvo na čijem je čelu bila HDZ-ova Žalac samo u jendoj godini za reprezentaciju, sastanke, konferencije i radne skupine, hotelske i restoranske usluge, potrošilo više od dva milijuna kuna. Sumnja se da su ti troškovi često bili paravan za izdavanje fiktivnih računa.

Primjerice, 31. siječnja 2019. naručena hrana za 50 osoba za potrebe Međuresorne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. nikad se nije dostavila, piše Telegram, koji dodaje da je taj račun iznosio 14.000 kuna.

Spomenuti restoran nalazi se u istoj zgradi gdje i Ministarstvo regionalnog razvoja, u Miramarskoj 22 i bio je omiljeno mjesto kojeg je pohodio i nasljednik Gabrijele Žalac, ministar Marko Pavić, poznat po kupovini skupocjenih parfema proračunskim novcem.

Računi kojima raspolaže Ured europskog tužitelja često su, piše Telegram, izdavani iza ponoći, a na njima nema specifikacije troška, već stoji samo ukupan iznos. Najčešće je iznosio između 10 i 20 tisuća kuna. iti na jednom računu nisu bila priložena imena osoba koje su bile na ručkovima ili večerama, iako je to obveza koju nalaže fiskalna odgovornost.

Tko je sve bio na rođendanu Žalac u veljači 2019.?

Na 40. rođendanu Gabrijele Žalac u veljači 2019., piše Telegram, među ostalima, bili su i Mladen Šimunac, vlasnik tvrtke Micro projekt, kojeg Ured europskog istražitelja sumnjiči zbog sklopljenog ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU vezano uz ugradnju softvera SPUR, kao i Tomislav Petric, u to vrijeme ravnatelj SAFU-a, uhićen 10. studenoga prošle godine, kada i Gabrijela Žalac.

Gost je bila i Ivana Jakir Bajo, tada glavna državna rizničarka, danas viceguvernerka Hrvatske narodne banke, te tadađnji ministar poljoprivrede i potpredsjednik vlade, Tomislav Tolušić, piše Telegram.

Alkohol plaćan iz proračuna jer ne smije iz EU fondova

Zanimljivo je kako su plaćani troškovi konzumacije žestokih pića i vina, popijenih tijekom večera i ručkova. Takve račune u Ministarstvu regionalnog razvoja naknadno su izdvajali i evidentirali na račun državnog proračuna, budući da pravila EU fondova ne priznaju troškove alkohola koji se popije na konferencijama, piše Telegram.

Telegram piše i o računu izdanom 7. ožujka 2019. na kojem je devet nepoznatih osoba za juhu od bikova repa, sporo kuhanu teletinu, kavu i mineralnu u restoranu Atlanta Bocca Marai potrošilo 2.073 kuna, a račun platilo ministarstvo. Tjedan dana kasnije isti restoran izdao je i račun na 15.210 kuna.  Među računima za reprezentaciju je i onaj poznate Mesnice AS iz Županje za 4.6 kilograma kulena, 0,9 kg kulenove seke i 1,85 kilograma dimljene svinjske pečenice u ukupnom iznosu od 1.268,58 kuna.

FOTO: Patric Macek, Pixell

Iz kategorije: Vijesti