Datum objave: 14. Listopad 2022

Hrvatska mora omogućiti rad umirovljenicima jer nema ni približno dovoljno zainteresiranih za zapošljavanje u državnim službama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska izmjenama zakona namjerava omogućiti državnim službenicima da nastave raditi do 67. godine života, pa i nakon što odu u mirovinu jer je prisiljena žurno riješiti pomanjkanja radne snage u državnim tijelima. Problem je eskalirao kada se na javne natječaje nije javilo ni približno dovoljno kandidata za popunjavanja radnih mjesta u državnim tijelima što je ugrozilo obavljanje poslova državnih tijela. Štoviše interes za rad u državnim službama u Hrvatskoj je toliko slab da su propale desetine natječaja za radna mjesta u državnoj upravi zato što se na njih nije prijavio ni jedan kandidat.
Palijativno rješenje pronađeno je u izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Jedna od ključnih izmjena je ukidanje odredbe po kojoj državni službenici nakon navršene 65. godine života moraju u mirovinu po sili zakona. Sada će im biti omogućeno da, ako žele, nastave raditi do 67. godine života, a mogu ostati na poslu s četverosatnim radnim vremenom i kasnije kao umirovljenici. Naime doći će i do usklađivanja Zakona o mirovinskom osiguranju, tako da se više neće obustavljati mirovina korisnicima starosne mirovine koji nakon ostvarenja prava na mirovinu nastavi raditi kod poslodavca do polovice punog radnog vremena, uz izmijenjen ugovor o radu, kao i korisniku starosne mirovine koji se zaposli do polovice punog radnog vremena.

Znakovito je da će izmjene Zakon o mirovinskom osiguranju i vrijedila je za privatni sektor, pa će svima koji su već otišle u mirovinu biti omogućen rad na pola radnog vremena bez gubitka ili umanjenja mirovine.

Iz kategorije: Vijesti