Datum objave: 10. Listopad 2022

SKANDAL / Hrvatski generalski zbor zabranio generalu Ademiju promociju knjige „Samo istina” u svojim prostorijama. Ademi, napustio HGZ.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatski generalski zbor nije dozvolio generalu Rahimu Ademiju održavanje promocije i uručenje plakete za najbolju knjigu o Domovinskom ratu koju mu je dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. njegove knjige "Samo istina - ratni dnevnik generala Hrvatske vojske" u prostorijama HGZ-a. Nezadovoljan tom odlukom general Ademi je napustio Hrvatski generalski zbor.
Kako navodi „Jutarnji list” pozivajući se na izjavu generala Marinka Krešića Hrvatski generalski zbor je glasovanjem odlučio da ne dozvoli uručenje nagrade za najbolju knjigu o Domovinskom ratu u svojim prostorijama zato što se protivili dolasku Mladena Pavkovića, predsjednika udruge koja Ademiju dodjeljuje nagradu, u svoje prostorije „jer je riječ o osobi koja je osuđena za silovanje maloljetne osobe”. HGZ, navodi „Jutarnji list” nije želio da se takva osoba povezuje sa Generalskim zborom. Mladen Pavković je naime 2017. godine na Općinskom sudu u Križevcima osuđen uvjetno na sedam mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad djevojkom koja je preko student servisa radila u njegovom uredu.
Ovaj skandal bacio je dodatno loše svjetlo na generala Rahima Ademija i njegovu knjigu „Samo istina” koja je izazvala puno nezadovoljstva među hrvatskim generalima i braniteljima koji tvrde da su u njoj napisane mnoge neistine i netočnosti te da general Ademi sebi pripisuje zasluge koje mu ne pripadaju. Knjigom „Samo istina” najviše su nezadovoljni šibenski branitelji i branitelji Šibenika. Njihovo nezadovoljstvo rezultiralo je serijo objava u kojima argumentirano pobijaju neistine i netočnosti koje general Ademi iznosi o bitki za Šibenik i Domovinskom ratu na šibenskom području. Nezadovoljstvo je eskaliralo na promociji knjige „Samo istina” u Posušju kada je umirovljeni bojnik HV-a Zdenko Šanić, pripadnik 3. imotske bojne IV. gardijske brigade sudionik pothvata osvajanja vojarne JNA Zečevo kod Rogoznice, pred generalom Ademijem iskidao njegovu knjigu i kazao mu: -Učinio sam to zato da naši potomci, potomci poginulih i živih hrvatskih branitelja ne bi učili krivu povijest o nama. Ova vaša knjiga "Samo istina" jedna je velika laž, a ja ne mogu kao naše udruge, ostati (nijem) na sve neistine i sva pljuvanja po nama braniteljima".

 

 

Iz kategorije: Vijesti