Datum objave: 24. Rujan 2022

BUDIMO ZAJEDNO / „Uzmi me za ruku i krenimo na put” – velika akcija Udruge osoba Sveti Bartolomej” u borbi za prava osoba s invaliditetom.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pod nazivom „Uzmi me za ruku i krenimo na put“ i s porukom „Budimo zajedno“ Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ iz Knina provela je povodom Europskog tjedna mobilnosti, veliku i uspješnu flash mob akciju kojim je pokazala s kojim se teškoćama i preprekama susreću osobe s invaliditetom prilikom putovanja i kretanja. Akcija je privukla veliki broj građana i pretvorila Knin u svečanu sliku malog grada sa velikim srcem, koji je pokazao koliko je važno međusobno razumijevanje i potpora.
Akciji su bili nazočni župan Šibensko-Kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Knina Mario Ćaćić i djelatnica Splitskog ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Maja Karaman Grbavac koji su pokazali da se donosioci odluka i zaštitnici ljudskih prava moraju aktivno uključiti u rad udruga osoba s invaliditetom kako bi što ih bolje razumjeli i razmjere njihove diskriminacije.
Kako izgleda život osoba s invaliditetom i s kakvim se teškoćama suočavaju zorno je pokazano na konkretnim primjerima za koje su se pobrinuli aktivisti Udruge „Sveti Bartolomej”. Oko štanda udruge postavili su table sa nazivima gradova, a između njih su rasporedili makete autobusa, vlaka, nepropisno parkiranog automobila, visokih nogostupa. Osobe s invaliditetom, građani Knina i djeca imali su zadatak krenuti iz svog „grada“ i doći do Udruge „Sveti Bartolomej” različitim prijevoznim sredstvima. Osobe bez invaliditeta lako su došle do cilja, ali osobe s invaliditetom to nisu mogle bez pomoći. Performance je okončan tako što su osobe bez invaliditeta i osobe s invaliditetom držeći se za ruke zajedno savladali teškoće i zapreke.

Iz kategorije: Vijesti